Litoměřice: Gymnázium by mělo zřizovat město, nikoliv kraj

30.05.2014 7:38

Vedení litoměřické radnice chce převzít do své správy Gymnázium Josefa Jungmanna, jehož současným zřizovatelem je Ústecký kraj.

Litoměřice: Gymnázium by mělo zřizovat město, nikoliv kraj
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Litoměřičáci považují gymnázium za rodinné stříbro. Vždy bylo školou, která se těšila velké prestiži jak mezi studenty, pedagogy, tak celou veřejností. Nedávná zkušenost ukázala, že chceme-li, aby tomu tak bylo i v budoucnu, je nezbytné, aby zřizovatelem bylo město, nikoliv Ústecký kraj. Navíc gymnázium sídlí vedle Masarykovy školy, jež je příspěvkovou organizací města, v těsném sousedství Jiráskových sadů, které nyní procházejí zásadní revitalizací. Rádi bychom celou tuto lokalitu systematicky rozvíjeli tak, aby zde vznikl moderní komplex s opravdu kvalitními podmínkami pro střední a základní školství. Věřím, že když jsme našli zdroje pro záchranu gotického hradu a modernizaci zimního stadionu, dokážeme zrealizovat i tuto myšlenku,“ konstatoval místostarosta Karel Krejza.

Jako krajský zastupitel se ji bude podle svých slov snažit prosadit na kraji. V nejbližších dnech plánuje vedení radnice jednat o záměru s pedagogy školy, rodiči i studenty. Pokud jej podpoří, osloví město Ústecký kraj.

Převzít školu před dvěma lety, kdy jí zmítala krize, podle vysvětlení místostarosty Krejzy nešlo. „Tehdy jsme žádosti vyhovět nemohli. A to ze dvou důvodů. Tehdejší náměstek hejtmanky Kouda a radní pro školství Ústeckého kraje (ÚK) Jakubec byli zcela zásadně proti takovému převzetí a navíc financování provozních nákladů by padlo zcela na vrub rozpočtu města. Po změně zákona o Rozpočtovém určení daní a změně vedení ÚK po krajských volbách je situace zcela odlišná. Zjednodušeně řečeno, ÚK není zásadně proti a na provoz litoměřického gymnázia dostane město peníze ze státního rozpočtu,“ dodal místostarosta.

Z provozního hlediska se o prostor, který historicky a logicky vytváří jeden celek, dělí gymnázium a Masarykova základní škola, tedy jde o dva vlastníky. Na Masarykově škole se radnice zabývá výstavbou chybějící tělocvičny. Má přitom architektonickou vizi jak vyřešit chybějící prostory a vytvořit v tomto prostoru obdobu „campusu“ pro střední a základní školství. To však půjde jen s jedním zřizovatelem obou škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomerice.cz

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velké Meziříčí: Město získalo strategický pozemek

16:14 Velké Meziříčí: Město získalo strategický pozemek

Město směnilo s farností dům vedle špitálku za farskou zahradu a pozemek u skládky. Směnu schválili …