Litoměřice: Při služebních cestách nasedají úředníci na elektrokola

07.07.2018 20:35

Litoměřičtí úředníci mohou od této chvíle podnikat služební cesty na kole. Městský úřad v Litoměřicích v těchto dnech distribuuje mezi své zaměstnance sedm elektrokol. Je to další krok na cestě k elektromobilitě a zdravějšímu městu.

Litoměřice: Při služebních cestách nasedají úředníci na elektrokola
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Radnice disponuje celkem deseti elektrokoly, přičemž tři z nich již nyní využívají městští strážníci. Během května a června proběhla instalace nabíječek na několika místech ve městě, a to v ulici Pekařská v areálu městského úřadu a jeden v budově městského úřadu v ulici Topolčianská. Oba slouží pouze zaměstnancům, veřejnost však může využívat nabíjecího stojanu umístěného u nemocnice, který pojme najednou až čtyři kola.

Hlavním impulzem k pořízení elektrokol byla snaha podporovat udržitelné druhy dopravy a elektromobilitu. Litoměřice jsou v České republice na špici v energetickém managementu, proto město realizuje pilotní akce také na podporu elektromobility. „Město chce jít příkladem veřejnosti a podpořit čistou mobilitu u svých zaměstnanců. Používání elektrokol zvláště městskou policií může motivovat a inspirovat i veřejnost k tomuto způsobu cestování,“ uvedla Alice Králiková, manažerka mobility městského úřadu.

Nákup elektrokol byl podpořen z evropského projektu

„Od září bychom rádi podpořili i větší sdílení automobilů mezi zaměstnanci na cestách do a z práce. Zaměstnanci úřadu budou mít proto k dispozici elektronickou aplikaci, která jim umožní snáze si najít kolegy, se kterými budou moci cestu sdílet. Věříme, že se tak sníží závislost zaměstnanců na dojíždění automobilem, a tím i dopravní zátěž města,“ dodala Hana Brůhová Foltýnová, manažerka Plánu udržitelné městské mobility.

Nákup elektrokol i tvorba elektronické aplikace na carpooling byl podpořen z evropského projektu Interreg Central Europe MOVECIT. Další rozšiřování počtu elektrokol bude záležet na zkušenostech s nimi a na výsledcích právě připravovaného Plánu udržitelné městské mobility. Ten navrhne vhodná opatření na další dopravní řešení ve městě. Zároveň napoví, jak efektivně vytvářet podmínky pro podporu elektromobility i u veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.