Litoměřice: Radnici zdobí nový bronzový znak s nápisem

13.07.2017 19:47

Necelých sedmdesát centimetrů vysoký bronzový znak města a označení RADNICE tvořené 21 centimetrů vysokými bronzovými písmeny zdobí od dnešního dne na Mírovém náměstí budovu Městského úřadu v Litoměřicích.

Litoměřice: Radnici zdobí nový bronzový znak s nápisem
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Autorem díla je akademický sochař Libor Pisklák. Instalace díla navázala na loňskou rekonstrukci fasády památkově chráněného objektu.

Vypracovány byly dvě varianty – kamenná a bronzová. Po konzultaci s památkáři dostala přednost bronzová. „Dílo je ukotveno na nerezových čipech hluboko zapuštěných do fasády,“ informoval jeho autor. Jednoduchý nápis RADNICE koresponduje s označením nedalekého muzea. Podoba znaku města na budově radnice je však od znaku na nároží muzea jiná. „Znak na muzeu je renesanční, jinak tvarovaný, s jiným lvem i odlišně pojatými hradbami. Ačkoliv heraldika postupem let zůstávala stejná, pojetí znaku se vyvíjelo. Mně jako mustr sloužila poslední heraldiky schválená varianta,“ upřesnil Libor Pisklák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…