Litoměřice získaly bronz v soutěži Skleněná popelnice

04.06.2017 9:28

Obyvatelé Litoměřic jsou úspěšní v třídění odpadu. Město díky nim získalo v krajské soutěži Skleněná popelnice za rok 2016 třetí místo v kategorii obcí nad 3500 tisíce obyvatel. Druhá skončila Kadaň a první místo patří Krásné Lípě. Vyhlášení cen se uskutečnilo tento týden v ústeckém zámečku Větruše s cílem ocenit obce a města Ústeckého kraje za výsledky dosažené v oblasti třídění odpadu.

Litoměřice získaly bronz v soutěži Skleněná popelnice
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Do soutěže Skleněná popelnice, každoročně vyhlašované Ústeckým krajem ve spolupráci s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, jsou automaticky zapojeny všechny obce v systému EKO-KOM v Ústeckém kraji. V jednotlivých kategoriích se hodnotí množství vytříděného odpadu za jeden kalendářní rok přepočtené na osobu, ale v rámci doplňkového hodnocení třeba i hustota sběrné sítě či účinnost tříděného sběru.

V Litoměřicích je v současné době rozmístěno na 181 stanovištích 564 kontejnerů na tříděný odpad. Loni obyvatelé vytřídili celkem 781 tun odpadu, z toho 285 tun papíru, 267 tun plastu, 224 tun skla a 6 tun kovů. Každoročně množství vytříděného odpadu u všech komodit roste. „K tomu zcela jistě přispělo také zavedení dvoutýdenního svozu kontejnerů na plasty v roce 2015. Od letošního roku byl zaveden na vybraných stanovištích i dvoutýdenní svoz papíru tak, aby nedocházelo k přeplňování kontejnerů a lidé je mohli bez problémů využívat,“ uvedla referentka Odboru životního prostředí Městského úřadu v Litoměřicích Lucie Weberová.

V Ústeckém kraji vytřídil v roce 2016 v průměru každý obyvatel 39,8 kilogramů, což je meziroční zvýšení o téměř tři kilogramy papírů, plastů, skla a nápojových kartonů proti roku 2015. Přestože je tento celkový výsledek pod průměrem ČR, tak například papír se v kraji třídí nadprůměrně, a to o téměř celý kilogram na obyvatele a rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

16:31 Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

Od roku 2009 s daní z nemovitých věcí městské zastupitelstvo nehýbalo. K částečnému navýšení se odho…