Litomyšl: Bedřichova jedenáctka opravdu chutná

13.10.2014 19:36

Je to již téměř rok, kdy v minipivovaru na Veselce načepovali prvního jedenáctistupňového Bedříška. Od té doby vytočil Jirka Kohák se svým týmem mnoho litrů litomyšlského piva, přidal na čep další druh a chystá oslavu výroční první uvařené várky.

Litomyšl: Bedřichova jedenáctka opravdu chutná
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

První rok byl hlavně o práci a vylepšování. „Navýšili jsme výstav, přikoupili jsme jeden tank, protože už nestačila kapacita, ale tím jsme na stropě další kapacity, nemáme totiž prostory,“ uvedl Jiří Kohák, majitel a sládek pivovaru. Přes léto jel minipivovar na téměř plnou kapacitu, což je skoro 440 hektolitrů piva ročně. Receptura jedenáctky Bedřicha se od začátku změnila. „První várka byla naostro. Netušili jsme, jaké pivo bude. S recepturou jsme dost pracovali a ta výsledná je úplně jiná než první. Na začátku to nebyla úplná hitparáda, ale pivo bylo pitelné. Nebyl to průšvih, ale udělali jsme zásadní kroky, abychom pivo vylepšili. Navíc jsme přidali na čep jedenáctku polotmavou,“ vysvětlil Jiří Kohák.

Litomyšlské pivo se čepuje na Veselce, ale pro lahve sem jezdí i zájemci ze širokého okolí. Zájem o pivo je velký. „Pochutnají si na něm stálí štamgasti, ale existuje i spousta pivních turistů, kteří k nám za pivem dojíždějí. A někdy se zdá, že je větší zájem od lidí mimo Litomyšl. Chtějí udělat exkurzi, ochutnat,“ dodal sládek. Do dalšího roku už Jiří Kohák zásadní změny piva neplánuje. „Myslím si, že jsme světlou jedenáctku i tu polotmavou vyladili do finální podoby. Každý rok je ale jiný slad, chmel, ale to už není taková práce jako na začátku,“ dodal majitel minipivovaru.

Jedenáctka Bedřich za první rok své existence nasbírala několik ocenění. Jedno z těch hlavních je vítězství v Regionální potravině Pardubického kraje v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů. Na Pivní pečeti v Táboře se navíc dostala do třetího kola mezi posledních 21 vzorků, což je pro nové pivo veliký úspěch. A pivaři na Slavnostech piva ve Svitavách udělili Bedřichovi krásné třetí místo.

Ještě jste Bedřicha neochutnali? Tak máte šanci to napravit. K výročí uvaření první várky totiž chystají na Veselce na sobotu 11. října od 11.00 hod. zvláštní program. „Začneme vysazením pivovarského stromu na terase. Představíme nový půllitr, který jsme si nechali udělat. Navíc nabídneme lidem výroční ležák – dvanáctku, uvařenou pouze pro tuto příležitost. Sehnal jsem také piva, která se točí na Oktoberfestu. Budou tupláky, čtyři mnichovská piva, hudba,“ zve na Veselku Jiří Kohák.  Narozeninová oslava se uskuteční téměř přesně na den, kdy uvařil první pivo. Jedenáctku Bedřich ochutnal ve svém minipivovaru 12. října 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomysl.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…