Litomyšl: Vodní valy úspěšné v České ceně za architekturu 2018

24.11.2018 20:06

Na slavnostním galavečeru České ceny za architekturu (ČCA) byly v pondělí 19. listopadu vyhlášeny výsledky 3. ročníku této soutěžní přehlídky České komory architektů (ČKA). Hlavní cenu si převzal David Levačka Kraus za realizaci Administrativní budovy ve Strančicích. Úspěchu se však dočkala i Litomyšl.

Litomyšl: Vodní valy úspěšné v České ceně za architekturu 2018
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Vodní valy se dostaly mezi osm nejlepších projektů přihlášených do České ceny za architekturu 2018 a získaly čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2018. Celkově se o cenu ve 3. ročníku ucházelo 145 děl dokončených v posledních pěti letech. Vítěz i finalisté se etablovali ze 33 nominovaných prací.

Obnova Vodních valů vznikla díky podpoře Nadace Proměny Karla Komárka. Pod projektem je podepsaná architektonická kancelář Rusina Frei architekti. „Úspěch Vodních valů v těžké konkurenci několika desítek kvalitních projektů mi udělal velkou radost. Na obnově nábřeží Loučné se mimo jiné také ukázalo, jak je důležité aktivní zapojení veřejnosti a komunikace mezi architekty a občany. I díky tomu nám v Litomyšli vzniklo uprostřed města pěkné místo k relaxaci a trávení volného času. Úspěch Vodních valů není pouze zásluhou města, ale především Nadace Proměny Karla Komárka a architektů Martina Rusiny a Martina Freie a jejich týmu, kterým děkuji za vše, co pro projekt Vodních valů udělali,“ řekl k umístění v České ceně za architekturu starosta Daniel Brýdl.

Hodnocení poroty k Vodním valům

Obvykle bývá obtížné potýkat se s odlehlejšími místy ve veřejném prostoru. Nábřeží řeky Loučné je typickým případem takového místa, zvláště uvědomíme-li si, že propojuje několik běžně využívaných nábřeží, každé však s jinými charakteristickými rysy. Na druhou stranu to ovšem může být příležitost vymyslet další prvek, který odlišnost od okolní krajiny umocní. V tomto případě se stala odpovědí mozaika poskládaná z různých zásahů. Architekti předem definovaný koncept posunují do extrému: rozhledna je umístěna mezi stromy, uprostřed jejich korun; jemně se pohupující ocelová lávka přes řeku vyvolává další pocit dobrodružství – naše rovnováha je napadena. Pochozí plochy tvoří převážně drobné drcené kamínky, hrubě opracované dřevěné povrchy nás ještě více přibližují přírodě. Nabízejí se tak prostorové a dotykové prožitky, které jsou pro břeh řeky typické, ale jen málokdy přístupné kolemjdoucímu. Divoký, až anarchický stav původní okolní přírody není nijak zásadně upravován – naopak, přidané prvky ještě zvýrazňují její charakter – a to vše v centru města.

Finalisty ze 33 nominovaných vybírala mezinárodní porota v čele s předsedou Rogerem Riewem (Německo). Dalšími členy byli Carlo Baumschlager (Rakousko), Zsolt Gunther (Maďarsko), Andrea Klimko (Slovensko), Robert Konieczny (Polsko), Yael Moria Klain (Izrael) a architekt českého původu Ivan Reimann (Německo). Sešli se začátkem září přímo v České republice, aby osobně zhlédli vybrané nominované stavby. Díla neposuzovali v žádných kategoriích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.