Litovel: Oslavy 100 let Československa

29.10.2018 15:18

Oslavy 100 let od vzniku Československé republiky jsou za námi. Podívejte se, jakými akcemi se Litovel a její místní části k těmto celorepublikovým oslavám o víkendu připojily.

Litovel: Oslavy 100 let Československa
Foto: Litovel.eu
Popisek: Svatojánský most v Litovli

V pátek 26. října byla v odpoledních hodinách položena kytice k pomníku T. G. Masaryka. U Domova důchodců jsme zasadili společnými silami náš národní strom – lípu. V 18 hodin byla ve Velkém sále Záložně slavnostně pokřtěna dvousvazková publikace Litovel – Velké dějiny města a dále byly oceněny významné osobnosti našeho města. Oceněnými se stali: Mgr. Zdeňka Frištenská, Marie Hrubá, in memoriam Jiří Tomanec, Jaroslav Winiarský a Ing. Karel Zmund. Speciální cena byla udělena Smíšenému pěveckému sboru Kantika. Ocenění město uděluje již od roku 2012 a to osobnostem, které výraznou měrou ovlivňují život v našem městě a to nejen na poli kulturním či sportovním, ale třeba i v oblasti školství, zdravotnictví, v podnikání a dalších.

Představme si oceněné osobnosti:

Mgr. Zdeňka Frištenská získala cenu za dlouholetý přínos v oblasti muzejnictví a významnou propagaci litovelského siláka Gustava Frištenského. Paní Frištenská již obdržela významné ocenění od Asociace muzeí a galerií České republiky  cenu Gloria musealis právě za zbudování nových expozic gramofonů a o Gustavu Frištenském.

Cenu města získala dále paní Marie Hrubá za významné působení v oblasti regionální historie a za dlouholetý přínos v letopisecké a publikační činnosti. Právě letopisecká komise, muzejní společnost Litovelska, redakce Litovelských novin i občané města mohou potvrdit, že paní Hrubá = spolehlivost, cílevědomost a ochota pracovat na různých tématech souvisejících s historií našeho regionu. Od roku 1996  je paní Marie Hrubá součástí Litovelských novin jako dopisovatelka článků, ale také jako jazyková korektorka.

Město Litovel udělilo cenu in memoriam panu Jiřímu Tomancovi za celoživotní dílo v oblasti umění a za dlouholetou aktivní činnost vedoucího Studia ateliér. Cenu převzala jeho manželka Bohumila Tomancová.
Město Litovel udělilo cenu Jaroslavu Winiarskému za příkladné celoživotní nasazení při práci dobrovolného charakteru pro hasičskou obec a komunitu místní části Nasobůrky a Litovelska. Pan Winiarský vychoval k dobrovolné činnosti spoustu hasičů.

Město Litovel udělilo cenu Ing. Karlovi Zmundovi za dlouholetý rozvoj města v oblasti sportu a házené a za výchovnou činnost dětí a mládeže. Jeho trenérské úspěchy od roku 1978 do roku 2012 dosáhly nadprůměrných výsledků.

Speciální cenu udělilo město Litovel pěveckému sboru Kantika za dlouholetou společenskou činnost v oblasti sborového zpěvu a za významnou reprezentaci města Litovel. Cenu za SPS Kantika převzala její sbormistryně paní Irena Blektová.

O víkendu byly odhaleny dvě pamětní desky obětem 1. světové války. První byla odhalena v sobotu 27. října v Rozvadovicích a druhá 28. října v Chořelicích. Iniciátorem vzniku těchto desek byla paní Marie Hrubá a Muzeum Litovel, za což jim ještě jednou děkujeme. V sobotu se dále konala akce v místní části Březové – u příležitosti oslav 100 let Československa vysadili místní občané lípu, pro děti byl připraven lampiónový průvod k památníku, kde byl položen věnec. V neděli se pak konalo zpívání u pomníčku T. G. Masaryka v Chudobíně. K pomníku položil místní osadní výbor věnec. Poté akce pokračovala koncertem SPS Kantika v kostele sv. Cyrila a Metoděje.

Přejeme republice (té České i Slovenské), aby příštích 100 let bylo prožitých v klidu a míru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…