Litovel: Rekonstrukce autobusového nádraží začíná

14.09.2022 19:53 | Tisková zpráva

Výstavba nového moderního dopravní terminálu v Litovli začíná. Na původním autobusovém nádraží vedle nádraží vlakového budou mít cestující k dispozici osm odjezdových stání, tři stání na výstup a moderní výpravní budovu se zázemím pro cestující i řidiče.

Litovel: Rekonstrukce autobusového nádraží začíná
Foto: Litovel.eu
Popisek: Svatojánský most v Litovli

Původní autobusové nádraží v Litovli bylo vybudováno v 60. letech. Příprava současné rekonstrukce začala v roce 2020, kdy bylo zároveň přesunuto autobusové nádraží do náhradních prostor na ulici Příčné. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

„Se začátkem rekonstrukce máme bohužel zpoždění, a to vlivem problémů v dodavatelských řetězcích, které přetrvávají ještě po covidovém období. Veškerá dokumentace je již na příslušných úřadech a očekáváme vydání stavebního povolení,“ uvádí k současnému stavu Petr Nemrava, člen představenstva ČSAD Ostrava a.s. „Důležité je, že je zajištěno financování. Celkové náklady na výstavbu předpokládáme 30–40 mil. Kč podle vývoje na trhu,“ dodává zároveň.

Investorem stavby je společnost ČSAD Ostrava a.s. Se stavbou by se mělo začít během měsíce.

„Všem občanům města a cestujícím děkuji za trpělivost. Jsem si vědom toho, že provoz náhradního autobusového stanoviště je zátěží pro cestující i okolní dopravu. Proto budeme intenzivně stavbu monitorovat a dohlížet na termíny,“ řekl starosta Litovle Viktor Kohout.

V rámci projektu rekonstrukce autobusového nádraží bude postavena zcela nová výpravní budova. Cestující zde najdou čekárnu, sociální zázemí a nově také informační kancelář, která na původním autobusovém nádraží nebyla. Čekárna, která pojme asi 15 lidí, bude samozřejmě klimatizovaná a pokryta WI-FI signálem. Ve zbytku budovy bude zázemí pro řidiče. Při stavbě bude použit modulární systém CUBESPACE, to umožní stavbu zrychlit a realizovat prakticky v jakémkoli ročním období.

Nástupní stanoviště budou opatřena přístřešky a označníky zastávek, k dispozici bude i moderní informační systém, vč. zabezpečení, kamer a WI-FI pro cestující.

Dokončení rekonstrukce a předání nového autobusového terminálu se předpokládá v roce 2023 (jarní měsíce).

„V rámci Olomouckého kraje provozujeme autobusová nádraží také v Olomouci, Uničově, Hranicích, Jeseníku a Šumperku. Právě šumperský terminál patří po rekonstrukci k těm nejmodernějším v republice. Náš podíl na investicích do lepších služeb pro cestující chápeme jako součást služby pro města, ve kterých autobusová nádraží provozujeme,“ dodává za společnost ČSAD Ostrava Petr Nemrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Parkoviště u centra Katka se rozšíří

7:37 Opava: Parkoviště u centra Katka se rozšíří

I když při loňském zjišťovacím řízení obyvatelé sídliště Kateřinky stavbu parkovacího domu či věže v…