Litvínov: LIBUŠE poskytne v Janově práci na půl roku

05.01.2015 6:31

V rámci podpory z Evropského sociálního fondu byly litvínovskému spolku LIBUŠE poskytnuty finanční prostředky na realizaci projektu Nový horizont (CZ.1.04/3.3.05/D6.00309).

Litvínov: LIBUŠE poskytne v Janově práci na půl roku
Foto: zsmezibori.com
Popisek: Litvínov

„Díky projektu získá 22 nezaměstnaných janovských občanů možnost nastoupit k místním zaměstnavatelům na dotované pracovní místo se mzdovým příspěvkem po dobu trvání 6 měsíců. Protože jde o velmi ambiciózní projekt, který si klade za cíl zaměstnat tento relativně velký počet lidí nejpozději do března až dubna 2015, oslovila LIBUŠE místostarostku Eriku Sedláčkovou s nabídkou myšlenky „miniprojektu Bezpečný a čistý Janov“. Podstatou je, že ve spolupráci s městem se zaměříme na oslovování místních zaměstnavatelů a vytvoříme dotovaná pracovní místa s cílem zlepšit podmínky pro život a bezpečnost občanů v Janově. Hlavní myšlenkou bylo posílit úklid kolem panelových domů, údržbu zeleně, případně zvýšit ostrahu těch objektů, kde v poslední době došlo i k několika požárům, přičemž v silách městské policie není zvýšení počtu strážníků v této oblasti,“ informuje projektová manažerka Ing. Alena Koláčková.

Za podpory vedení města Litvínova se podařilo oslovit technické služby, které pro tento účel plánují vytvořit celkemdeset nových pracovních míst. Spolek Libuše dále oslovil majitele panelových domů, tj. SBD Krušnohor, CPI byty a také majitele problematického bloku D2. Zájem o spolupráci projevilo pouze  SBD Krušnohor. Na úklid, správu a ostrahu panelových domů vytváří v současné době celkem 9 nových pracovních pozic.

„Největším úkolem, který před námi v tuto chvíli stojí, je obsadit volné pracovní pozice u technických služeb. Jedná se především o sekání trávy na cyklostezce Nové Záluží. Hrubá mzda 10 000 Kč bude v rámci dotovaného místa vyplácena po dobu 6 měsíců. Pro obsazení těchto pracovních míst hledáme sedm až deset osob. Technické služby jsou významným a stabilním zaměstnavatelem, u něhož není vyloučeno, že si šikovné zaměstnance ponechá.

Zájemci o místa musí být v evidenci úřadu práce, jejich věk musí být mezi 26 a 49 lety a musí mít bydliště v Janově. Omezení ohledně dosažené úrovně vzdělání či délky evidence na úřadu nejsou žádná,“ dodává Alena Koláčková.

Protože projekt Nový horizont nabízí také finanční prostředky na rekvalifikace, vybraní zájemci mohou před nástupem na dotované pracovní absolvovat i potřebné rekvalifikační kurzy (např. autoškola – ŘP B, kurz práce s motorovou pilou či křovinořezem, obsluha elektrického vozíku) bez závislosti na dotovaných pracovních místech (kurz může absolvovat i ten, kdo následně na dotované pracovní místo nenastoupí).

„Projekt se navzdory úvodním obavám rozjel velice slibně, a to mimo jiné i díky velmi pozitivnímu přístupu města Litvínova, Technických služeb Litvínov i dalších zaměstnavatelů, v neposlední řadě i úřadu práce. Trochu zklamáni jsme z přístupu janovských nezaměstnaných, kteří výdělek 10 000 Kč považují často za nedostačující a práci za podřadnou. Zřejmě to souvisí s výší dávek, které dostávají, když práci nemají.

V současné době máme v projektu zhruba 20 lidí. Dvě třetiny z nich již mají předběžnou dohodu se zaměstnavatelem a čekají na vyjádření Ministerstva práce a sociálních věcí, tedy na schválení dotace zaměstnavateli. Nástup na jednotlivá pracovní místa očekáváme v průběhu ledna. Mezitím v LIBUŠI klienti absolvují poradenské programy, kde se nejen dozvědí mnoho užitečných informací pro svůj budoucí pracovní život, ale i my je trochu poznáme a budeme lépe vědět, koho jednotlivým zaměstnavatelům doporučujeme. Kromě toho se v průběhu ledna bude realizovat celkem asi 8 rekvalifikačních kurzů v celkové hodnotě zhruba 80 000 Kč,“ hodnotí začátek projektu Alena Koláčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mulitvinov.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…