Litvínov: Vyjádření vedení města k nálezu Ústavního soudu

20.07.2017 10:24

Vyjádření vedení města Litvínova k nálezu Ústavního soudu o zrušení části vyhlášky č. 3/2013 o zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku a zlepšení vzhledu města

Litvínov: Vyjádření vedení města k nálezu Ústavního soudu
Foto: zsmezibori.com
Popisek: Litvínov

Pouhé sezení jinde než na určených lavičkách nemůže narušovat veřejný pořádek a nelze jej proto zakazovat. Rozhodl o tom Ústavní soud, který zrušil části vyhlášek dvou severočeských měst Varnsdorfu a Litvínova, jež na veřejném prostranství jinde než na vyhrazených lavičkách zakazovaly sedět. Litvínov vyhlášku obhajuje tím, že se na veřejném prostranství výrazně snížilo narušování veřejného pořádku, ničení veřejného i soukromého majetku a také konzumace alkoholu i drog.

Diskutovaná část vyhlášky města Litvínova doposud omezovala pouze činnosti, které narušovaly veřejný pořádek, byly v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví a majetku, s ochranou veřejné zeleně a narušovaly estetický vzhled města. Zcela naplňovala představy vedení města i většiny občanů, od kterých přicházelo mnoho podnětů k řešení veřejného pořádku, především ze sociálně vyloučené lokality Litvínov-Janov. Jejím uplatňováním došlo ke zlepšení situace, což potvrzují také dlouhodobé zkušenosti strážníků městské policie. Jejím zrušením se dá očekávat navýšení podnětů od občanů, kterým vadí sezení na místech, odkud je permanentně ruší zvýšený hluk shromážděných osob nebo jim omezuje volný pohyb.

Vedení města k zavedení části vyhlášky, která omezuje sezení na veřejném prostranství mimo místa k tomu určená, přistoupilo po dlouhodobých negativních zkušenostech především z lokalit se zvýšeným pohybem závadových osob a na základě podnětů od občanů. Chtělo tak eliminovat negativní jevy, které narušují občanské soužití. Při posuzování oprávněnosti či nadbytečnosti vyhlášky je také nutné vycházet z místních poměrů, podnětů občanů a z podložených skutečností, které řeší městská policie i Policie ČR. Běžným jevem je například sezení na květináčích, které jsou součástí veřejné zeleně, přičemž dochází k ničení okrasných květin. Schody vedoucí do domu jsou obleženy sedícími osobami a občané nemohou volně procházet. Po upozornění na toto jednání jsou hrubě verbálně uráženi, pokud věc oznámí městské policii, je jim vyhrožováno. Děti sedí na zábradlí schodišť nebo ochozů, kde hrozí jejich pád z výšky… Rozhodně však vyhláška nezakazuje sedět na veřejnosti, pokud jsou splněny podmínky dané vyhláškou, například sezení na lavičkách a jiných zařízeních, která jsou svou povahou určena k sezení a odpočinku, umístěných vlastníkem (nebo s jeho souhlasem) veřejného prostranství (resp. pozemku). Na jiných stavebních částech, předmětech a zařízeních umístěných vlastníkem veřejného prostranství (resp. pozemku) je tato činnost povolena jen s jeho souhlasem.

Porušení OZV v drtivé většině řešili strážnici domlouváním a upozorňováním. Pouze v několika desítkách případů strážníci MPO přistoupili k udělení pokuty, která obvykle nepřekročila částku 100 Kč. Nálezem Ústavního soudu se bude dále vedení města zabývat a diskutovat se o něm bude i při veřejném jednání zastupitelstva města.

Kamila Bláhová, starostka
Erika Sedláčková, místostarostka
Milan Šťovíček, místostarosta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…