Louny: Svoz komunálního odpadu jednou za čtrnáct dní? Stížnosti jsou neopodstatněné

16.01.2017 6:31

Město Louny se dlouhodobě snaží řešit čistotu města. V uplynulých měsících proběhla řada místních šetření, které prováděly Odbor správy majetku Městského úřadu v Lounech a městská policie.

Louny: Svoz komunálního odpadu jednou za čtrnáct dní? Stížnosti jsou neopodstatněné
Foto: archív autora
Popisek: Louny

Bohužel musíme konstatovat, že část spoluobčanů se nechová, jak by se očekávalo v 21. století. Při prováděných kontrolách bylo zjištěno, že někteří občané neukládají odpad do svých odpadových nádob, ale umisťují jej do odpadkových košů, které jsou součástí městského mobiliáře, nebo do větších odpadních nádob u bytových domů. Byly zaznamenány i případy, kdy svůj odpad na území města Louny likvidovali občané přilehlých obcí. V případě, že městská policie pachatele zajistila, byla mu ve správním řízení udělena pokuta.

O rušení vývozu nádob na komunální odpad 1x za 14 dní bylo rozhodnuto s ohledem na uplatňování obecně závazné vyhlášky 1/2015 a zejména s ohledem na dodržování §2 odst. 2 a 3 zákona 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví, tak aby nedocházelo k hromadění odpadu v některých částech města. V takových případech by hrozilo riziko vytváření příhodných podmínek pro růst patogenních mikroorganismů, hlodavců a dalších škůdců a následná opatření v postižených oblastech by znamenala pro město nemalé náklady. Doprovodným jevem takové situace je také nepříjemný zápach okolo kontejnerových stání a to především v letních měsících.

V tomto smyslu je ochrana veřejného zdraví cestou k vytváření zdravých životních podmínek a zabránění šíření infekčních a hromadně se vyskytujících onemocnění. Snahou je minimalizovat zátěže rizikovými faktory přírodních, životních a jiných podmínek překračujících obecně přijatelnou úroveň a představujících významné riziko poškození zdraví.

Stížnosti a připomínky některých občanů na zvýšení environmentální zátěže v podobě vyšší četnosti jízd svozových vozů jsou neopodstatněné. Vozidla svozové firmy projížděla i minulosti všechny části města nejméně 1x týdně.

Argumentace že i přes snížení objemu nádoby na 80 l s vývozem 1x za týden občany poškozuje, město reflektovalo. Po společných jednáních s firmou Marius Pedersen a.s. bude předložen Radě města Loun ceník na svoz nádoby na komunální odpad o objemu 60 l s četností svozu 1x za týden. Občanů, kteří separují a chovají se uvědoměle k životnímu prostředí i ostatním obyvatelům města, si velmi vážíme a nechceme, aby byli jakkoli poškozeni. Na druhou stranu musíme konstatovat, že i nadále budou probíhat kontroly počty přihlášených osob v jednotlivých bytových jednotkách a domech. Na základě výsledků šetření budou obyvatelé vyzýváni k úpravě velikosti nádoby na komunální opad nebo četnosti svozů.

Věříme, že nejen vedení města si váží vzhledu a čistoty Loun, ale i samotní občané nám budou nápomocni. Rádi bychom se ve vztahu k likvidaci komunálního odpadu přiblížili vyspělým státům. Naším cílem je abychom mohli občanům i návštěvníkům Louny prezentovat jako čisté město vhodné k žití.

Radovan Šabata
starosta města

Mgr. Jan Čermák
místostarosta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…