MHMP: Odborníci EU k dostavbě okruhu: Praha ušla velký kus cesty

29.09.2017 20:27

Slova chvály zazněla z úst odborníků Evropské unie na adresu hlavního města Prahy v souvislosti s postupem prací a komunikací dostavby Pražského okruhu v části 511 a související přeložky silnice I/12.

MHMP: Odborníci EU k dostavbě okruhu: Praha ušla velký kus cesty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„Existovaly jisté nedostatky v komunikaci, ale od té doby Praha urazila velký kus cesty,” uvedl na adresu hlavního města poradce Evropské komise v otázkách životního prostředí a generální tajemník Evropské organizace vlastníků půdy Thierry de l'Escaille na středečním (26. 9.) workshopu a diskusním setkání k tomuto klíčovému tématu v pražském hotelu Vienna House Diplomat.

„Tato stavba není významná jen pro Prahu a Českou republiku, ale má I celoevropský význam,” předeslal ve své prezentaci náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek na setkání, na kterém nechyběli starostové stavbou dotčených obcí, ministr životního prostředí Richard Brabec či zástupci Ředitelství silnic a dálnic. Petr Dolínek ve své prezentaci pro evropské představitele připomněl úplnou podporu stavby ze strany pražského zastupitelstva, existující platnou územně plánovací dokumentaci i rozsáhlá kompenzační opatření dotčeným obcím, jejichž investorem bude přímo hlavní město. Dostavba okruhu v úseku 511 je úzce spojena s přeložkou silnice I/12. Pozitivně hodnocen je i fakt, že z celkové plánované délky stavby 12,6 km je na více než osmi kilometrech plánovaná výstavba protihlukových stěn.

Předseda, vědecký poradce Evropské komise pro otázky přírodě blízkých opatření, Jurgen Tack v této souvislosti upozornil také na rizika, která by realizaci stavby mohla zdržet. Mezi ně zařadil vysokou míru ochrany životního prostředí a integraci enviromentálních rizik.

O aktuálním stavu příprav stavby, která ještě čeká na kladné stanovisko studie posouzení vlivů na životní prostředí EIA, informoval ředitel úseku výstavby ŘSD Radek Mátl. Vysoutěžen je již zpracovatel dokumentace pro stavební povolení a žádost o vydání územního rozhodnutí by se mohla podat již v polovině příštího roku. Mátl také s povděkem kvitoval aktivitu pražského magistrátu, který se rozhodl pomoc s výkupem pozemků ještě před vydáním územního rozhodnutí. Investor stavby ŘSD to totiž ze zákona udělat před tímto důležitým milníkem nemůže, a stavba se tak díky angažovanosti hlavního města může podstatně urychlit.

Na konferenci s představiteli EU navázalo ve středu i veřejné projednání posouzení dopadů a vlivů na životní prostředí EIA v dalším pražském hotelu Olšanka.

Předpokládaný optimální harmonogram stavby 511 a I/12 podle ŘSD:
Vydání závazného stanoviska - říjen 2017
Vypracování nové dokumentace pro územní rozhodnutí - leden 2018
Podání žádosti o územní rozhodnutí - červen 2018
Vypracování dokumentace pro stavební povolení - září 2018
Stavební povolení - 4. čtvrtletí 2020
Zahájení realizace stavby - přelom 2020/21
Dokončení stavby – 2024

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…