MHMP: Praha si připomíná 15 let od povodně

10.08.2017 21:12

Výstavou nazvanou „15 let od povodně“ si hlavní město připomíná ničivé záplavy, kterým Praha v roce 2002 čelila, a které zcela změnily pohled na způsoby ochrany před velkou vodou. Na dvaceti panelech umístěných v parku Kampa si lidé mohou prohlédnout dobové velkoformátové fotografie a zavzpomínat na dobu, kdy se metropole bránit přírodním katastrofám podobného rozsahu teprve učila a přesto v těžké zkoušce obstála.

MHMP: Praha si připomíná 15 let od povodně
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Výstava je přístupná ode dneška, tedy 10. srpna, a potrvá až do 30. září. Vernisáž výstavy se za účasti primátorky Adriany Krnáčové a radního Libora Hadravy uskuteční 16. srpna v 16.30 na Kampě u Sovových mlýnů.

„Připomeňme si společně dobu, kdy jsme se čelit velké vodě takovýchto rozměrů teprve učili a zavzpomínejme na práci všech, kteří v této těžké zkoušce v roce 2002 obstáli. Tehdy začala naše cesta k Praze daleko lépe připravené na přírodní katastrofy a z jejich tehdejších zkušeností čerpáme vlastně dodnes,“ uvedla primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

„Přál bych si, abychom v případě, že se s velkou vodou ještě setkáme, dokázali naše dosavadní zkušenosti i zkušenosti našich předchůdců využít tím nejlepším možným způsobem. K plné součinnosti a ke vzájemné ochraně,“ dodal radní pro oblast bezpečnosti Libor Hadrava.

Povodeň, která Prahu v srpnu roku 2002 postihla, byla svým rozsahem, průtokem a důsledky nejničivější povodní v novodobé historii města. Dvě mimořádně vydatné vlny srážek zasáhly ve dnech 6. až 7. srpna a 11. až 12. srpna postupně celé území povodí Vltavy a výška hladiny vodních toků protékajících hlavním městem v řadě případů přesáhla povodňové značky nejvyšších zaznamenaných povodní v historii.

Ničivá povodeň trvala od 8. do 19. srpna, tedy dvanáct dnů. Zasáhla více než 5,8 procenta rozlohy města, navíc místa s nejhustší či důležitou městskou infrastrukturou i místa s největší hustotou obyvatel a s historickou zástavbou. Povodní byly postiženy městské části Praha 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 12, Suchdol, Lysolaje, Chuchle, Radotín, Zbraslav, Lipence a Troja. Z těchto městských částí bylo evakuováno 48 470 osob. Nejpostiženějšími městskými částmi byly Praha 7 a Praha 8.

Celková výše škod činila téměř 30 miliard korun, z toho 15 miliard na majetku města, včetně 7 miliard škod na metru. Na území hlavního města naštěstí nedošlo v přímé souvislosti s povodní ke ztrátám na životech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…