Mariánské Lázně rozšiřují sběr tříděných složek komunálního odpadu

10.02.2016 21:15

Od února 2016 je možné využívat kontejnery na sběr použitých oděvů a textilních materiálů, které byly přistaveny k některým stávající stanovištím na tříděný odpad. Kontejnery na sběr textilu jsou bílé barvy s označením TEXTIL. Každý kontejner obsahuje návod k použití a popis co do kontejneru patří a co nikoliv.

Mariánské Lázně rozšiřují sběr tříděných složek komunálního odpadu
Foto: muml.cz
Popisek: Mariánské Lázně

Do kontejneru patří veškerý čistý a suchý textil - oděvy, bytový textil, tj. záclony, závěsy, ložní prádlo, ručníky, potahy, ubrusy a deky, spárovaná nositelná obuv (doporučujeme svázat každý pár k sobě) v zavázaných nebo zauzlovaných PE pytlích nebo taškách.

Do kontejneru nepatří znečištěný nebo mokrý textil, matrace, molitan, koberce, tašky, stany, spací pytle, netextilní materiály, komunální odpad, elektrospotřebiče.

Textil doporučujeme ukládat zabalený do igelitových tašek nebo pytlů. Mějte prosím na mysli, že s tímto textilem je ručně manipulováno a volný textil se při vyvážení a manipulaci může znehodnotit.

Kontejnery budou pravidelně vyprazdňovány. Vývozy budou realizovány 1 x za 14 dní nebo podle potřeby s ohledem na jejich naplněnost.
Vytříděné ošacení a textilní materiály jsou poskytovány charitativním organizacím v rozsahu jejich požadavků, kde se použije jako pomoc pro sociálně slabé a potřebné v krizových situacích nebo v centrech pomoci. Ta část, která není již vhodná k nošení se dále třídí na savé materiály vhodné pro výrobu čistících hadrů, netkaných textilií, geotextilií dále na materiály určené pro výrobu tzv. hadrových lepenek. Zbytek tvoří nezpracovatelný odpad, který dosahuje jen cca 10 -15 % celkového objemu.

Partnerem města Mariánské Lázně v poskytování této služby je společnost DIMATEX CS spol. s r.o. Vybraná společnost je majoritním partnerem Diecézní charity Plzeň, která ve spolupráci s městem ML provozuje v našem městě sociální bydlení a současně podporuje Farní charitu Mariánské Lázně. Vzájemnou spoluprací uvedených subjektů je především zajištěn pravidelný přísun ošacení, obuvi aj. pro naší místní charitu, která je rozděluje potřebným žijícím v Mariánských Lázních.

Zavedení této služby má za cíl dále zvýšit úroveň třídění odpadu ve městě a zmenšit množství vyprodukovaného směsného komunálního odpadu. Nezanedbatelné pozitivum tohoto sběru spočívá také v ochraně životního prostředí se znovu zhodnocením druhotných surovin.

SEZNAM STANOVIŠŤ KONTEJNERŮ NA TEXTIL:
1. U Pily – sběrný dvůr odpadů
2. Sídliště Panská Pole – Na Výsluní
3. Sídliště Panská Pole - Janáčkova
4. Sídliště Třešňovka
5. Bezejmenná
6. Sídliště Vora – Dyleňská/Za Tratí
7. Sídliště Vora – centrální parkoviště
8. Hlavní – parkoviště u „Dyleně“
9. Sídliště Plzeňská - Plzeňská
10. Palackého – „u kovárny“
11. Skalníkova – parkoviště
12. Kubelíkova
13. Franze Kafky – parkoviště
14. Potoční
15. Školní
16. Na Vyhlídce – u hřiště

Věříme, že nová služba se setká s občanským zájmem ve všech třech opěrných bodech, které nás k jejímu zavedení motivovaly:  SLUŽBA + EKOLOGIE + CHARITA  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …