Město Brno se snaží o otevřenost úřadu vůči cizincům

13.01.2017 10:45

Vedení města Brna dnes schválilo přípravu projektu, díky kterému bude odstraňovat překážky při začleňování cizinců do společnosti. Tento záměr navazuje na Strategický plán sociálního začleňování města Brna pro období 2016–2019. Magistrát města Brna bude nyní více ovlivňovat zařazování cizinců do života města.

Město Brno se snaží o otevřenost úřadu vůči cizincům
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Město Brno se stane prvním městem v České republice, které se bude systematicky zabývat začleňováním cizinců pomocí otevřeného úřadu. Tento postup je naprosto běžný v zemích západní Evropy, kde hrají samostatná města důležitou roli v integraci lidí pocházejících z nejrůznějších koutů světa. Vycházíme tak vstříc doporučením Ministerstva vnitra na posílení snah místních samospráv v otázce začleňování. Chceme tím také předcházet konfliktům pramenících z nedostatečné připravenosti a posilovat občanskou angažovanost,“ přibližuje projekt náměstek primátora Matěj Hollan.

Město Brno by vytvořilo pro práci s nově příchozími migranty tým pracovníků s jazykovými znalostmi, který by asistoval veřejným institucím ve styku s cizinci. Magistrát města Brna by dále mapoval potřeby této skupiny lidí a navrhoval případná opatření. Mezi další činnosti pracovního týmu by patřila terénní práce, spolupráce s městskými částmi a při tvorbě strategie integrace cizinců města Brna.

Realizace projektu závisí na přidělení dotace z Operačního programu Zaměstnanost na sociální inovace. Předpokládaná výše dotaci činí 95 %, tj. 5,7 milionů Kč. Město Brno poté dofinancuje zbylých 300 tisíc do celkové částky 6 milionů Kč.

Partnerem projektu je společnost SocioFactor, s. r. o., která bude zodpovídat za realizaci vzdělávacích, odborných, evaluačních aktivit a zároveň se bude podílet na financování částkou 4 miliony Kč.

Začátek fungování projektu je naplánován na září letošního roku s dobou trvání dva roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…