Město Broumov udělalo první krok ke vzkříšení Café Herzog

21.12.2015 9:17

Město Broumov ve čtvrtek 17. prosince uspořádalo benefiční večer v sále unikátní budovy v centru Broumova, v bývalé kavárně Café Herzog. Během večera hrálo hudební seskupení Jazz Quintet vedené Štěpánem Přibylem. Součástí byla tichá dražba kopií historických zobrazení budovy a interiéru kavárny. Výtěžek večera poputuje na obnovu tohoto objektu.

Město Broumov udělalo první krok ke vzkříšení Café Herzog
Foto: wikipedie
Popisek: Broumov.

V úvodu seznámil ředitel Muzea Broumovska Karel Franze všechny přítomné s historií budovy. „Tento dům byl postaven na konci 19. století, pravděpodobně v roce 1898, nejsme si však tímto datem úplně jisti. V roce 1899 však tato budova č. p. 104 už bezpečně stála a kavárna byla v provozu. Prvními majiteli byli Franc a Richard Herzogovi, o této rodině se toho však moc neví, můžeme jen odhadovat, že se jednalo o nějakou bohatší broumovskou rodinu, která měla kapitál k výstavbě takového domu. Jedním ze starostů v této době byl právě Richard Herzog. Dá se tedy předpokládat, že šlo o jednu a tu samou osobu. Posledním datem jeho působení zde je rok 1934. Objekt byl v počátku určen k „setkávání cizinců“, tedy jakýchsi dnešních turistů, zkoušel zde i pěvecký sbor. Stěžejní místností byl sál, který se stal jedním z nejnavštěvovanějších míst v Broumově, byl zde kulečník a stolky k sezení, čepovalo se plzeňské a broumovské pivo z měšťanského pivovaru. V budově bylo i ubytování pro zahraniční hosty, v přízemí byla cukrárna a pekárna na jemné pečivo. Byla zde i vůbec první osvětlená výloha v Broumově, což bylo na tu dobu zcela unikátní. Těsně před válkou byl majitel Fritz Herzog, což byl zřejmě syn Richarda, který si podle všeho zadal s Henleinovci. V roce 1938, kdy se na náměstí konala řada manifestačních shromáždění, se k davům hovořilo z balkónu. Kavárna potom ještě fungovala po válce, kdy byl majitelem pan Valenta. Komunistický převrat však kavárnu v roce 1948 znárodnil a v roce 1951 zde už byla Základní umělecká škola“.

Po hudební produkci Jazz Quintet moderátorka večera Vlaďka Hajnová položila několik otázek starostovi Broumova Jaroslavu Bitnarovi.

Jak dlouho je objekt nevyužívaný?

Jak už bylo řečeno, byla zde hudební škola, v přízemí prodejna „Polotovary“. V roce 2000 se „hudebka“ přestěhovala do prostor bývalé zvláštní školy, kde je dodnes. Od tohoto roku je tedy tato budova uzavřená a na jejím stavu je to vidět.

V jakém stavu se tedy budova nachází?

Je to opravdu špatný stav. Ostatní místnosti kromě sálu jsou prázdné a uzavřeny, střechou zatéká.

Bude tedy nutný stavební zásah, aby se zabránilo další devastaci budovy?
Určitě, je nutné začít střechou a postupně další patra.

Jaký má město záměr s budovou a co vás vedlo k jejímu oživení?

Tento dům je v majetku města a má velkou historickou hodnotu a nám se tady nabízí možnost, že jiné státní instituce, jako třeba finanční správa, hledají prostory v městském majetku, kde by mohly působit. A prostory v horních patrech se tomu přímo nabízejí. Býval to hotel, ale v dnešní době jsou jiné nároky na ubytování. Nabízí se to tedy jako kancelářské prostory.

Máte představu, jaké finanční prostředky by tato budova „spolkla“?
Ty předpokládané instituce, které by tu byly, mají nějaké požadavky. My předpokládáme zhruba šest miliónů na střechu a horní prostory. Co se týká tohoto prostoru, tak musí přijít projektanti, kteří navrhnou jeho využití.

Z jakých zdrojů by se to financovalo?
Jsme připraveni do toho investovat i několik milionů korun, vše prozatím z vlastních finančních zdrojů.

Z tiché aukce a dobrovolného vstupného se podařilo vytěžit téměř 4000 Kč. Důležitější ale je, že se konečně daří o budově Café Herzog rozvíjet u vedení města dialogy na jeho obnovu. Benefice se také neuskutečnila naposledy. Ve čtvrtek 17. března 2016 se v tomto unikátním prostoru uskuteční opakování večera, tentokrát pro širokou broumovskou veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…