Město Liberec využije externí kapacity k zimní údržbě komunikací

16.01.2017 21:16

Podle údajů od meteorologů mělo o víkendu, od pátku 13. ledna do pondělí 16. ledna 2017, napadnout 15 cm nového sněhu. Ve skutečnosti však nasněžilo mnohem více, v průměru napadlo 40 cm sněhu.

Město Liberec využije externí kapacity k zimní údržbě komunikací
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

V sobotu 14. ledna bylo nutné zastavit údržbu části chodníku v ulici Stará Ještědská, protože už nebylo kam hromadit sníh.

„Celý úsek od Malodoubské ulice až na konečnou v Horním Hanychově je příliš úzký a na mnoha místech tramvaje řežou bariéry,“ popisuje náměstek pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela.

Po dnešním nočním sněžení je problém také v ul. 5. května, kde byl sníh, z důvodu provozu tramvajové trati, nahrnut z kolejiště na chodník. „Liberec trápí provádění zimní údržby chodníků.  Malá mechanizace, kterou využíváme právě na úklid chodníků, je v důsledku velkého spadu sněhu na hraně strojních možností. V zúžených místech dochází k velkému zatížení mechanizace, a proto je potřeba v určitých lokalitách  města, ale především na sídlištích, přistoupit ke zvýšenému využití ručního odklízení sněhu s dalším využití externích mechanismů a lidských zdrojů,“ vysvětluje náměstek Tomáš Kysela.

Obdobným problémem je zimní údržba křižovatek. Na nich začínají být špatné rozhledové poměry. Příčinou je velké množství sněhu. V neposlední řadě začínají být problémem úzké profily komunikací. Podle aktuální předpovědi počasí by sněhové srážky měly dnes navečer ustávat. Další sněžení je očekáváno  ve druhé polovině týdne.

Technické služby města Liberce aktuálně připravují posílení externích kapacit, které budou v následujících dnech využívány k odstranění výše uvedených nedostatků. V současné době je v ulicích města nasazeno více jak sto pracovníků technických služeb, kteří aktuálně řeší téměř kalamitní stav spadu sněhu. „Vzhledem k přihlédnutí k aktuální předpovědi počasí má dojít k ustávání sněžení. Proto podle operačního plánu zimní údržby převezme koordinaci nad řešením problémů, vzniklých ze zimní údržby, operační štáb. Ten je tvořen zástupci města, policie,  technických služeb, svozové společnosti a dopravního podniku,“ dodal náměstek Kysela.

O dalších postupech prací i o tom, zda bude vyhlášen kalamitní stav, tak jako v sousedním Jablonci nad Nisou, rozhodne liberecký operační štáb zítra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…