Město Ostrov opraví barokní sochu i sloupovou zámeckou bránu

29.07.2016 6:33

Město Ostrov nechá zrestaurovat sochu sv. Jana Nepomuckého a sloupovou vstupní bránu do zámeckého parku. Opravy vyjdou na téměř 301 000 korun a na jejich financování se podílí městský rozpočet s dotací od Ministerstva kultury. Práce na obou památkově chráněných objektech by měly skončit do 31. října 2016.

Město Ostrov opraví barokní sochu i sloupovou zámeckou bránu
Foto: Ostrov.cz
Popisek: Ostrov

„Vítězným zhotovitelem restaurátorských prací na soše sv. Jana Nepomuckého a na zadní bráně do zámeckého praku, takzvaných propylejí, je Jiří Pavlík a ostrovská firma Ravenservis,“ uvedl starosta Pavel Čekan.

„Obě opravy budou realizovány za celkem 300 927 korun. Na jejich financování se podílí městský rozpočet částkou 90 927 korun. Zbylých 210 000 korun pokryje dotace Ministerstva kultury z programu na obnovu památkových zón,“ řekl Jiří Šuster, vedoucí odboru investic.

„Barokní socha svatého Jana Nepomuckého z roku 1807 původně stála u Jánského mostku přes Bystřici. Ovšem po vichřici v polovině minulého století byla poškozena a posléze přemístěna do zámeckého parku. Nyní se dočká restaurování a hlavně obnovy chybějící svatozáře s pěti hvězdami. Proběhne také její vyčištění a zpětné osazení na podstavec,“ uvedl místostarosta Josef Železný. Během posledního červencového týdne bude socha demontována a odvezena do ateliéru. Zde bude očištěna, odsolena, dojde k odstranění nevhodných vysprávek a ke hloubkovému zpevnění narušeného kamene. Restaurátor a akademický malíř Tomáš Rafl také provede podrobný průzkum, petrografii a chemické analýzy. Socha bude doplněna o chybějící atributy a vyleštěna.

Propyleje, tedy západní vstupní brána do zámeckého parku ze Staroměstské ulice, se dočkají restaurování přímo na místě. Dojde k vyčištění a taktéž bude proveden restaurátorský průzkum. Ten, i celé restaurování, provede Petr Justa. Horizontální plochy budou oplechovány a dojde k barevnému sjednocení štuků i kamenů. Práce budou prováděny pod dohledem NPÚ Loket, který na místě provede místní šetření i kontrolní dny.

Po dobu oprav bude kolem propylejí postaveno lešení, které však nezabrání vstupu do zámeckého parku touto branou. Průchod by neměl být omezen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…