Městská část Praha 5 uctila památku Emila Štolce

25.06.2016 18:46

JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, v sobotu slavnostně odhalil pamětní desku hudebního skladatele Emila Štolce, který zemřel 1. července 1940. Tuto pamětní desku umístila Městská část Praha 5 na dům U Nikolajky 17, ve kterém tento významný hudební skladatel žil, a kde sídlilo jeho vydavatelství „Melodion“.

Městská část Praha 5 uctila památku Emila Štolce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Lachnit

Emil Štolc byl velký vlastenec, hudební skladatel lidových písní, kapelník, muzikant a nakladatel. Hrál na křídlovku v kutnohorské vojenské hudbě. V letech 1908 až 1912 byl kapelníkem v Brandýse n. Labem. Od roku 1912 se věnoval hudebně nakladatelské činnosti v Praze na Smíchově. Byl zde i kapelníkem, pak dirigentem sokolské hudby a kapelníkem Národní gardy, až do svého ohluchnutí. Vydával také časopis Hudební listy.

Emil Štolc je autorem mnoha pěkných pochodů, často s vlasteneckou tematikou, valčíků, polek, tanců a písní s lidovými náměty z Čech a Moravy. Mezi nejznámější patří: Šly panenky silnicí, Synek z Polanky, písničky o Staré Praze, Vivat Praga, Šepot květin, Kytice hyacint, Struna lásky, Riviéro krásná, Cestička k milování a overtury.

Jedna z jeho prvních skladeb, "Kovárna v lese", byla nahrána "Českou vojenskou kapelou" a natočena na desku americkou gramofonovou společností "Victor recording" v New Yorku 23.10.1917 s označením Victor 69827.

Po Emilu Štolcovi je pojmenována i ulice v Praze 4.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…