Městská policie Chrudim si pořídí nové zařízení pro měření rychlosti

16.03.2015 10:42

Chrudimská městská policie obmění své vybavení proti neukázněným řidičům. Dosud používaný „radar“ již dosluhuje a proto je načase pořídit přístroj nový.

Městská policie Chrudim si pořídí nové zařízení pro měření rychlosti
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Nové měřící zařízení, které Městskou policii Chrudim vyjde na více než 360 tisíc korun, dodá společnost Lavet, s. r. o z Prahy. Jedná se o laserový měřič rychlosti ProLaser III, jenž využívá k měření rychlosti vozidla laserový paprsek.

Paprsek dopadá na cíl, odráží se od něj a je zachycen optikou přístroje. Ze zpoždění paprsku je vypočtena aktuální rychlost vozidla. Stopa, kterou laser na cíli vytváří, má ve vzdálenosti 100 m průměr 30 cm a strážník tak má možnost paprsek nasměrovat na konkrétní vozidlo. Rychlost vozidla lze měřit na příjezdu i na odjezdu. Měřič je rovněž vybaven záznamovým zařízením. Pokud řidič překročí nastavený limit rychlosti, je automaticky pořízena digitální fotografie se všemi údaji potřebnými k dokumentaci přestupku. Zařízení ProLaser III má tvar pistole, hmotnost včetně baterií je 3,5 kg.

Dohled na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích je jednou z činností Městské policie Chrudim, jež tak činí s cílem zvýšit u obyvatel a návštěvníků města pocit bezpečí eliminací řidičů, kteří rychlou jízdou ohrožují chodce i další účastníky silničního provozu.

Měření rychlosti vozidel je sice řidiči nepříliš oblíbenou aktivitou městské policie, přesto nezastupitelným způsobem přispívá ke zklidnění dopravy ve městě. Měření rychlosti je pak možné posuzovat i z preventivního a psychologického hlediska. Snižování rychlosti prostřednictvím dopravního značení je totiž účinné pouze částečně a následky dopravních nehod, zapříčiněné překračováním nejvyšší dovolené rychlosti a následným nezvládnutím vozidla, bývají zpravidla velice vážné.

Nejčastějšími příčinami dopravních nehod jsou především nepozornost řidičů, nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze vozovky, nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly a právě rychlá jízda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: chrudim.eu

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…