Městský kalendář „Říčany, tužme se! 1910 – 1949“ slaví úspěch v soutěži Kalendář 2016

17.05.2016 19:16

Hlavní cenu a dvě další ocenění si odnesl v obrovské konkurenci soutěžících originální nástěnný kalendář města Říčany pro rok 2016.

Městský kalendář „Říčany, tužme se! 1910 – 1949“ slaví úspěch v soutěži Kalendář 2016
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Kalendář s tématikou říčanského sportu a tělovýchovy první poloviny 20. století a netradičním zpracováním v podobě vyměnitelné gramofonové desky vytvořilo grafické studio SANS&SERIF, v.o.s. ve spolupráci s městem Říčany a říčanským muzeem. Téměř sto padesát kalendářů hodnotila na základě nejrůznějších kritérií odborná porota zastupující grafiky, vydavatele, fotografy nebo reklamní konzultanty.

Ve středu 11. května proběhlo v kongresovém sále pražského výstaviště slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Kalendář roku 2016. Tři ceny včetně hlavního ocenění Grand Prix vyhrál kalendář města Říčany pro rok 2016. Triumfoval v kategorii inovativního přístupu zpracování a originalitě a v kalendáři obcí. Pro ocenění si přišli grafik Michal Anelt ze studia SANS & SERIF, v.o.s. a starosta města Vladimír Kořen.

„Mám z toho obrovskou radost, skvělá reprezentace města. Je to cena především pro říčanského grafického nadšence Michala Anelta a jeho skvělé nápady. V Říčanech žijí schopní a šikovní lidé,“ konstatuje starosta Vladimír Kořen (Klidné město).

Kalendář zvítězil v konkurenci téměř 150 kalendářů nejrůznějších zaměření (městské, sportovní, umělecké, charitativní, s přírodní tematikou atd.). „Říčany, tužme se! 1910-1949“ mapuje sportovní a tělovýchovné organizace a spolky ve městě. Na dvanácti dobových fotografiích Muzea Říčany a RC Říčany tak nechybí tradiční sokolové, ragbisti, fotbalisti nebo hokejisté. Své místo zde má ale i tenis, stolní tenis, šachy, házená, volejbal či lyžování.

„Po výběru letošního zaměření proběhly schůzky s historikem z městského muzea, kde jsme předvybrali cca 20 dobových fotografií. Z nich proběhl užší výběr, aby jednotlivé sporty odpovídaly roční dobou příslušným měsícům a aby jejich spektrum bylo co možná nejširší a odpovídalo dobovému zastoupení v Říčanech,“ popisuje Říčaňák Michal Anelt. 

Unikátní je především svou formou připomínající gramofonovou desku. „Na počátku byl nápad, jak vizuálně skloubit říčanskou atmosféru konce monarchie a 1. republiky s nástěnným kalendářem. Dobu, kdy Říčany byly skutečným šlágrem rekreace, oddychu, sportu a zábavy. Protože každý opravdový šlágr patří na gramofonovou desku, chtěli jsme, aby kalendář vypadal právě tak,“ doplňuje. 

Soutěž Kalendář 2016

Do soutěžního klání se zapojily vydané kalendáře pro tuzemské i zahraniční klienty v ČR a Slovensku. Cílem soutěže je ocenit výjimečné práce jak z pohledu vlastního polygrafického zpracování, tak i z hlediska originálního návrhu či společenského poselství.

Jednotlivé projekty hodnotila v kategorii nástěnný a stolní kalendář odborná porota, kterou tvořili tvůrce písma, typograf a grafik František Štorm, vydavatel uměleckých publikací z nakladatelství KANT Karel Kerlický, fotograf a průkopník barevné fotografie v Čechách Jan Ságl, grafický designér Kafka Design a člen Unie grafických designérů Ondřej Kafka, konzultant z PR agentury Bison & Rose Václav Sochor, František Kavecký z Novin pre grafický priemysel a webového portálu Sign Invention a prezident Svazu polygrafických podnikatelů Zdeněk Sobota.

Zvítězit nebylo snadné, protože u každého kalendáře se posuzovalo několik kritérií jako celková výtvarná úroveň řešení, originalita, inovativní přístup zpracování, kvalita polygrafického zpracování, podpora sociální a společenské role, přínos pro rozvoj cestovního ruchu a podpora mladých tvůrců. Kromě hlavní ceny byl říčanský kalendář oceněn v kategorii městských kalendářů a v kategorii originálního a inovativního ztvárnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …