Ministerská návštěva v Chomutově řešila problémy s bydlením na sídlištích

16.03.2016 17:16

Do Chomutova přijeli odborníci z ministerstev a vládních úřadů. Vedení města s nimi řešilo hlavně situaci na sídlištích.

Ministerská návštěva v Chomutově řešila problémy s bydlením na sídlištích
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Jak pomoci SVJ, které mají problémy s nezodpovědnými majiteli bytů? Jak zlepšit bydlení na sídlištích? Takové a další otázky se řešily na setkání vládních úředníků a města. „Byla to šance, jak na nejvyšší místa dostat náš pohled a naše problémy na sídlištích. Město jako takové nemá moc účinných nástrojů, jak problémy přímo řešit, ale samozřejmě se o to snažíme. Kdybychom měli lepší oporu v zákonech, tak by to šlo o dost lépe,“ komentoval návštěvu náměstek primátora Marian Bystroń.

Jedním z návrhů je například vázání výplaty dávek. „Z našeho pohledu by k řešení přispěla možnost vázat výplatu dávek hmotné nouze na úhradu všech závazku vůči SVJ a případně i na dodržování domovního řádu. Nyní město žádnou účinnou páku nemá,“ uvádí jeden z příkladů Marian Bystroń.

Jednání bylo krátké, ale intenzivní. Město vzalo delegaci na střechu experimentu, odkud měli skvělý výhled na město. Děkujeme majitelům bytového domu, panu Karlovi Lipmannovi a panu Ivo Zábranskému, za umožnění přístupu a pomoc s organizací návštěvy. Setkání pokračovalo v Café Atrium, děkujeme spolku Masopust za přípravu občerstvení a pohoštění.

Vládní úředníci se v Chomutově zastavili při cestě po severních Čechách. Hlavním cílem jejich návštěvy bylo seznámení se situací na sídlištích a načerpání informací přímo od měst. „Z návštěvy mám dobrý pocit. V některých věcech jsme našli shodu, v jiných ne, ale je důležité, že se stát zajímá. Samozřejmě zásadní bude, jaké nástroje nakonec vláda či ministerstva schválí. To nás a obyvatele sídlišť zajímá nejvíce,“ dodává náměstek Marian Bystroń.

Kromě sídlišť se probírala i další témata. Například jak pomoci školám při výuce dětí se specifickými potřebami. Při jednání byl také představen projekt centra neformálního vzdělávání v bývalých městských lázních nebo připravovaná koncepce sociálního bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…