Místostarosta Náchoda Miroslav Brát navštívil ukrajinské město Ťačiv

02.07.2018 21:20

V návaznosti na uzavřené memorandum o spolupráci mezi Královéhradeckým krajem a ukrajinskou Zakarpatskou oblastí a v souladu s usnesením náchodské městské rady navštívil ukrajinské město Ťačiv místostarosta Náchoda Miroslav Brát.

Místostarosta Náchoda Miroslav Brát navštívil ukrajinské město Ťačiv
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

V nedávné době rovněž navštívila delegace z Ťačivu - vedená tamním starostou Ivanem Kovačem - město Náchod. Zakarpatská oblast, do roku 1945 součást Československa, má velký  zájem o rozvíjení zahraničních partnerských kontaktů včetně možností získání externích finančních prostředků na vlastní rozvojové cíle. Ačkoli není Ukrajina součástí EU, existuje zde možnost čerpání finančních prostředků při společných projektech  z programů Interreg Danube, Visegrádského fondu i programu Interreg Central Europa. O těchto a dalších aspektech možné spolupráce jednal místostarosta Brát, vybavený mandátem od náchodské městské rady, v Ťačivu se svými ukrajinskými protějšky. Navštívil rovněž jednu ze základních škol v Ťačivu a prohlédl si sportovní i občanskou infrastrukturu města. „Zakarpatská Ukrajina - jako oblast Ukrajinské republiky - samozřejmě čelí jiným potížím, než Česká republika. Na úrovni kraje či města se zde však ukazují možnosti zajímavé kulturní a další spolupráce. Stopy, které zde zanechalo Československo, jsou stále patrné a naše země má na Zakarpatské Ukrajině obrovský kredit. Pro vzájemnou komunikaci zde není  ani velká jazyková bariéra.  I v návaznosti na memorandum o spolupráci, které uzavřel s touto oblastí Královéhradecký kraj, předložím kolegům z městské rady návrh o uzavření možného oficiálního partnerství mezi Náchodem a Ťačivem. Jen se bojím, aby tento region oplývající bohatými lesy s velkým množstvím pravých hřibů, nevzali pak naši houbaři - s nadsázkou - útokem," uzavírá s úsměvem místostarosta Brát.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

16:14 Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

Blanenští radní schválili největší zakázku v historii města. Vybrali zhotovitele, který zbourá stáva…