Mladá Boleslav: Autobusové nádraží čeká velká proměna

24.09.2017 11:48

Neutěšený stav mladoboleslavského autobusového nádraží by mohl být brzy minulostí. Vedení města v čele s primátorem se na tuto problematiku nyní podrobněji zaměřuje."Je to jedna ze vstupních bran do města a s jejím aktuálním stavem spokojeni nejsme. Je tu ovšem celá řada věcí, které musíme vyřešit, od pořádku přes bezpečnost až po čistotu prostor," vysvětlil primátor Raduan Nwelati s tím, že převážná část problémů by mohla být vyřešena do dvou měsíců.

Mladá Boleslav: Autobusové nádraží čeká velká proměna
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Jako první přijde na řadu velký generální úklid, a následně dojde k zintenzivnění pravidelného uklízení autobusového stanoviště, v ideálním případě denně. Na nádraží přibudou dvě elektronické tabule s informacemi pro cestující (jedna bude venku a druhá v čekárně, která rovněž projde renovací), dále zde budou instalovány čtvery funkční hodiny a celé nádraží bude pokryté bezplatným wifi signálem pro připojení k internetu.

"Dalším velkým problémem jsou zde holubi, kteří nádraží znečišťují. Hledali jsme nejlepší řešení a dobrali jsme se k variantě využití ochranných sítí, které holubům zabrání usedat v prostorách nádraží a znečišťovat ho svým trusem. Bude-li potřeba, sítě je možné do budoucna ještě více rozšířit," vysvětlil primátor Nwelati.

Oslovení architekti také pracují na možnostech prosvětlení celého prostoru, jehož betonová šeď působí stísněným potemnělým dojmem i přes den. "Zda to bude světlá výmalby nebo se posílí osvětlení nějakými solárními svítidly, to v tuto chvíli ještě nevíme, ale je jasné, že nějaké řešení nutné je," upřesnil primátor.

Dále se na popud obyvatel města zvažují také jiné lavičky, neumožňující pohodlné spaní bezdomovcům nebo podnapilým osobám, které se na autobusovém nádraží často zdržují.

Komplexní revize čeká i MHD

"Tím se ovšem dostáváme k otázce bezpečnosti v tomto prostoru, a velmi vážně tady uvažujeme o využití bezpečnostní agentury. Na autobusové stanoviště sice dochází jak městská policie a preventisté bezpečného města, tak státní policie, ovšem to se ukazuje jako nedostatečné. Je nutné, aby zde byl někdo 24 hodin, a jako nejlevnější a nejefektivnější varianta se jeví právě využití služeb security. Pokud by zde byl nepřetržitě přítomen pracovník ochranky, který by na pořádek a bezpečnost cestujících dohlížel, velká část problémů by byla vyřešena," uvedl Raduan Nwelati. Podle něj jsou náklady na najmutí bezpečností agentury nižší, než kdyby zde byl trvale přítomen strážník městské policie.

V plánu je také zeleň, ovšem vybraná s ohledem na charakter místa, a zvažuje se i umístění dekorativních informací, které by zvaly na různá zajímavá místa v Mladé Boleslavi, například by mohlo jít o velkoformátové fotografie nebo statické panely.

"Na řešení situace usilovně pracujeme, záleží ale samozřejmě na výběrových řízeních například na dodavatele elektronických informačních tabulí nebo sítí proti holubům. Rádi bychom většinu problémů vyřešili do dvou měsíců," dodal primátor.

V delším časovém horizontu by mělo navíc dojít i k hloubkové analýze všech linek MHD a systému dopravy v Boleslavi jako takovému. Komplexní revize čeká všechny trasy, linky, časové rozestupy a vůbec systému hromadné dopravy ve městě, aby bylo jasné, že odpovídá současné situaci a standardům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…