Mladá Boleslav: Na Krásné louce se odehrála rekonstrukce bitvy

25.06.2018 11:30

Velká rekonstrukce bitvy z 1. světové války se odehrála v sobotu 23. června na Krásné louce v Mladé Boleslavi. Předlohou pro rekonstrukci bitvy byla skutečná událost - Brusilovova ofenzíva v červnu 1916 na východní frontě.

Mladá Boleslav: Na Krásné louce se odehrála rekonstrukce bitvy
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Podle odhadu pořadatelů se na akci přišly podívat necelé dvě tisícovky lidí. Atraktivní bitva se zapojením desítek vojáků, výstřelů z pušek, kulometů i lehkých děl završila odpolední program této akce v nepříliš vlídném a deštivém počasí.

Na Krásné louce se odehrála rekonstrukce bitvy z 1.světové války

"Akce se podle mne povedla, i když počasí nám nepřálo. Jsem rád, že jsme mohli Boleslavákům přiblížit, jak se bojovalo za 1. světové války. Podobnou akci jsme měli připravenu již před pěti lety, ale tehdy jsme ji museli zcela zrušit kvůli deštivému přívalu," řekl náměstek primátora Daniel Marek. To, že se bitva desítek vojáků v oblacích dýmu i za rachotu zbraní různého kalibru lidem líbila, svědčil závěrečný potlesk diváků.

Podle ředitele pořádající společnosti Kultura města Mladá Boleslav Milana Prunera bylo téma bitvy vybráno i s ohledem na to, že na tehdejší východní frontě bojovali i vojáci z Mladé Boleslavi.
V červnu roku 1916 začala nejúspěšnější operace ruské armády za první světové války. Byla jí ofenzíva nejlepšího carského generála Alexeje Alexejeviče Brusilova, který snad jako jediný ruský generál myslel i na osud řadového vojáka. Ofenzíva přišla v době, kdy Dohoda čelila masivní německé ofenzivě u Verdunu a nedařilo se ani italským silám v bitvách na Soči. Západní spojenci Ruska navíc připravovali vlastní frontální útok na řece Sommě a potřebovali, aby Rusové poutali německé oddíly, které pak nemohou být použity na západě. 

V odpoledním sobotním programu na Krásné louce vystoupila také kapela Hašlerky, dále Divadýlko na dlani, vojenská kapela, byla zde taneční a hudební dobová vystoupení, atrakce a soutěže pro děti, stánkový prodej a ukázka vojenské výstroje a výzbroje. Nechyběly zde ani stánky družebního města Dieburg a mladoboleslavské jednoty Československé obce legionářské, jejíž členové se také rekonstrukce bitvy aktivně účastnili. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…