Mladá Boleslav: Na parkovacím systému usilovně pracujeme

24.05.2017 19:47

Město Mladá Boleslav intenzivně připravuje nový parkovací systém. Jeho cílem je podle primátora Raduana Nwelatiho v prvé řadě zlepšit podmínky parkování pro obyvatele města a zároveň docílit, aby pro ně nový systém znamenal co nejmenší finanční zátěž.

Mladá Boleslav: Na parkovacím systému usilovně pracujeme
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Snaha vedení města zavést systém do provozu již letos v létě není reálná, protože dosud neskončila výběrová řízení na dodavatele parkovacích automatů a také na speciální kontrolní automobily. Pokud nenastanou další nečekané komplikace, předběžně je zvažován termín spuštění systému od 1. října 2017.

„To, že jsme projednávali a připravovali parkovací systém asi čtyři či pět let, dokazuje, že opravdu chceme zavést systém, který od počátku bude mít minimálně chyb (případné chyby budeme poté odstraňovat průběžně za provozu). Chceme také, aby ten parkovací systém byl vlídnější než v jiných městech, proto navrhujeme jiný denní a jiný noční režim a podobně,“ řekl primátor Raduan Nwelati.

Parkovací systém bude uzpůsoben pro tři základní skupiny lidí – pro rezidenty (občany s trvalým bydlištěm v Mladé Boleslavi), abonenty (podnikatele působící na území Mladé Boleslavi) a návštěvníky. Návštěvníci se dále dělí na dvě skupiny – na návštěvníky s trvalým bydlištěm ve městě, kteří budou přejíždět z jedné zóny do druhé, a návštěvníky, kteří nejsou obyvatelé města a jezdí sem z jiných obcí na návštěvy příbuzných, na nákup, na úřady a za dalšími cíli.

Veškeré dále popisované konkrétní údaje jsou stále ve stádiu návrhů, které teprve čeká projednání a schvalování v radě a zastupitelstvu města.  Občané sami mohou na tyto návrhy reagovat.

Město bude rozděleno do čtyř zón

Zóna I – stávající zóna placeného stání v historickém centru města, která zůstane zachována a zdejší parkovací režim se nebude měnit.

Zóna II – přechodná zóna mezi Zónou I a ostatním územím města (například oblast kolem nemocnice či Domu kultury).

Zóna III – zbytek města bez příměstských částí

Zóna IV – příměstské části. Není dosud rozhodnuto, zda se parkovací zóny uvedou do provozu hned od počátku. Pravděpodobně zde nebudou stanoveny parkovací zóny na začátku, ale lidé dostanou příslušné parkovací karty, aby mohli parkovat na neplacených zónach jinde ve městě. Zavedení celého systému i zde bude následovat až po vyhodnocení, jaký dopad bude mít rozjezd systému ve městě na příměstské části.

Parkovací karty

Trvale bydlící občané v Mladé Boleslavi a podnikatelé působící na území města dostanou příslušné parkovací karty.

Rezidenční karta– parkovací kartu dostane občan s trvalým bydlištěm ve městě, ať bydlí ve vlastním bytě či v pronájmu. Nájemník musí doložit nájemní smlouvu. Podle návrhu dostane jeden majitel zdarma parkovací kartu pro jedno auto, pro druhé auto by měl zaplatit 1000 Kč za rok a za třetí a každé další auto 10 000 Kč za rok. Pokud ale budou v rodině například tři lidé, z nichž každý bude mít na sebe zapsané jedno auto, dostanou všichni tři po jedné parkovací kartě zdarma.

Abonentní karta – podle návrhu by měla být vydána jedna parkovací karta na jednu provozovnu zdarma, za druhý vůz by podnikající subjekt měl platit 5000 Kč ročně a za třetí a další vůz po 10 000 Kč ročně.

Lokálně rezidenční karta – je určena pro obyvatele lokalit, v nichž již dříve byly vytvořeny parkovací zóny. Zde mají občané vyhrazena parkovací místa po dobu 24 hodin. Jsou to parkovací zóny například za poštou na třídě V. Klementa, u Laurinovy ulice proti 3. bráně automobilky a u Pezinské ulice. V těchto zónách nesmí nikdo cizí bez příslušné karty parkovat.

Vyhrazené stání  - i nadále budou existovat možnosti zakoupit si vyhrazené parkovací místo pro konkrétní registrační značku. Cílem města ale bude tato místa výrazně zdražit a tímto způsobem je minimalizovat. Na těchto místech totiž často parkují vozy například jen v noci a přes den jsou zbytečně blokovaná a prázdná. 

Parkovací zóny

Modrá zóna – určeno pro parkování zdarma pro obyvatele města Mladá Boleslav ve dvou režimech. V denním režimu (cca od 7 do 18 hodin)  zde mohou parkovat všichni držitelé rezidentních karet z celého města, v nočním režii (cca od 18 do 7 hodin) zde budou moci parkovat jen držitelé karet přímo pro tuto lokalitu.

Oranžová zóna – v principu jde o zpoplatněné parkovací zóny pro návštěvníky. Smíšená zóna – rezidenti zde mohou zaparkovat jako v modré zóně, pro návštěvníky to bude fungovat jako méně přísná oranžová zóna, protože zde bude možnost parkovat např. 2-3 hodiny zdarma. Tento návrh vychází z předpokladu umístění smíšených zón přednostně do obytných čtvrtí a jejich využívání například pro lidi, kteří jedou k někomu na návštěvu.

Žlutá zóna – dlouhodobé zpoplatněné parkování (částka by mohla být asi 30 Kč za celý den)

Zelená zóna – zatím není v plánu, pro případ jiných režimů určených v budoucnosti.

Parkovací režimy

Denní režim -  zřejmě od 7 do 18 hodin. V této době budou moci rezidenti parkovat na modrých zónách po celém městě zdarma. Pokud by tedy například držitel karty ze severního sídliště přejel parkovat do modré zóny na Rozvoji, nebude za to platit. Nemůže ovšem parkovat zdarma v Zóně I na Starém Městě, kde zůstává režim stejný jako dosud.

Noční režim – zřejmě od 18 do 7 hodin. Na modrých zónách budou moci parkovat jen obyvatelé přilehlé lokality. Ostatní držitelé rezidentních karet, kteří budou například chtít navštívit někoho z jiné části města, budou ale moci parkovat na oranžových zónách, které jsou v noci prakticky všude také zdarma.

Víkendy a dny pracovního volna – ve městě velký problém v tuto dobu s parkováním není. Proto se navrhuje, že by od pátku večera do nedělního odpoledne parkovací zóny nebyly v provozu a každý by mohl parkovat zdarma na volných místech. O přesném časovém vymezení se teprve jedná.

Kontrola systému

Ke kontrole nově spuštěného parkovacího systému budou určena speciální vozidla s kamerovým systémem. Ta budou schopna podle registračních značek vyhodnotit, zda auto na konkrétním parkovacím místě stojí či nestojí oprávněně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…