Mladá Boleslav: Od ledna nastává řada změn v sociální oblasti

06.12.2011 12:40 | Zprávy

Poslanecká sněmovna schválila řadu změn v sociální oblasti s účinností od 1. ledna 2012. Od tohoto data budou dávky, které dosud vyplácely pověřené obecní úřady nebo i obecní úřady s rozšířenou působností, vypláceny Úřadem práce ČR, prostřednictvím jeho kontaktních pracovišť, jakožto jednotného výplatního místa sociálních dávek. Jsou to především dávky hmotné nouze, tedy příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc a dále i příspěvek na péči.

Mladá Boleslav: Od ledna nastává řada změn v sociální oblasti
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Důležitou změnou, která se týká především občanů se zdravotním postižením, je přijetí zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, kterým jsou nově upraveny peněžité dávky těmto osobám určené ke zmírnění sociálních důsledků jejich postižení a průkazy osob se zdravotním postižením. Zákon se stává účinným také od 1. ledna 2012.

Je třeba upozornit občany, kteří si každoročně žádali o příspěvek na provoz motorového vozidla nebo o příspěvek na individuální dopravu, že obě tyto jednorázové dávky se od 1.1. 2012 slučují do nové opakované dávky - příspěvek na mobilitu. Výše příspěvku na mobilitu činí 400 Kč měsíčně (v posledním Boleslavanu byla nedopatřením uvedena chybná částka 40 Kč).

Nárok na dávku má osoba starší 1 roku, která není schopna zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace, opakovaně se v kalendářním měsíci dopravuje nebo je dopravována a nejsou jí poskytovány pobytové sociální služby v domově pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením nebo ve zdravotnickém zařízení ústavní péče.

Vzhledem k tomu, že se jedná o měsíčně vyplácenou dávku, lze ji přiznat za splnění výše uvedených podmínek nejdříve od prvého dne měsíce, ve kterém byla žádost uplatněna. Je proto důležité požádat o příspěvek na mobilitu hned v lednu 2012.

Další novou dávkou je příspěvek na zvláštní pomůcku, která slučuje tyto stávající dávky: příspěvek na opatření zvláštních pomůcek, příspěvek na úpravu bytu, příspěvek na zakoupení motorového vozidla a příspěvek na zvláštní úpravu motorového vozidla.

Poslední pomocí pro osoby se zdravotním postižením jsou průkazy TP, ZTP a ZTP/P - jejich platnost však končí dobou, která je vyznačena na těchto stávajících průkazech, nejdéle však mohou platit do 31.12.2015. Občané, kteří jsou držiteli těchto oprávnění budou do konce roku 2011 písemně informováni nejen o době platnosti průkazů, ale také o postupu jejich nahrazení elektronickou kartou, tzv. kartou sociálních systémů.

Příspěvek na úhradu za užívání bezbariérového bytu a garáže a příspěvek úplně nebo prakticky nevidomým občanům k 1.1.2012 zaniká a bude vyplacen naposledy za prosinec 2011.

Úřad práce ČR bude i nadále zabezpečovat výplatní agendu státní sociální podpory, přičemž v tomto případě se jedná o dávky:

- rodičovský příspěvek
- porodné
- pohřebné
- příspěvek na bydlení
- dávky pěstounské péče
- přídavek na dítě

Od 1. 1. 2012 dochází k úplnému zrušení sociálního příplatku a změn se dočká rodičovský příspěvek, přičemž od uvedeného data dojde k modifikaci doby a výše možného čerpání této dávky.

Podrobnější informace o připravovaných změnách lze naleznout na informačním portále Ministerstva práce a sociálních věcí, http://portal.mpsv.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mb-net.cz

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Nové herní prvky pro děti na sportovišti u řeky

22:28 Žatec: Nové herní prvky pro děti na sportovišti u řeky

Na veřejném sportovišti vedle městského koupaliště byly nainstalovány nové herní prvky pro děti.