Mladá Boleslav: Parkovací systém by mohl být uveden do provozu od dubna 2018

20.10.2017 21:16

Práce na vytvoření nového parkovacího systému pro celou Mladou Boleslav směřují pomalu k finální verzi. I po vytvoření a schválení finální podoby parkovacího systému radou a v případě souvisejících investic i zastupitelstvem města je podle primátora Raduana Nwelatiho nutné nejdříve důkladně s podstatou i všemi detaily nového systému seznámit veřejnost.

Mladá Boleslav: Parkovací systém by mohl být uveden do provozu od dubna 2018
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Teprve po této informační kampani bude možné určit vlastní termín spuštění systému do provozu. Jak v pátek řekl na tiskové konferenci primátor Raduan Nwelati, pravděpodobně by se tak mohlo stát 1 dubna v případě, že nenastanou nečekané komplikace.

Zopakujme si nejdůležitější navržené zásady systému ještě před schválením finální verze.

Rychlý souhrn

Osoba s modrou parkovací kartou - Občan s trvalým bydlištěm v Mladé Boleslavi nebo z příměstských částí města (rezident) nebo majitel nemovitosti či podnikatelské provozovny v MB (abonent) s platnou kartou zaparkuje ve dne kdekoliv na modré či fialové zóně zdarma (mimo stávající zpoplatněnou zónu – Staré město a okolí – kde již nyní není možné parkovat zdarma). V noci může zaparkovat zdarma na modré nebo fialové zóně v okolí svého bydliště. Mimo tuto zónu, v noci od 21:00 může zaparkovat zdarma na placených oranžových zónách, které jsou od 18:00 do 6:00. bez poplatku.

Návštěvník (nemá zde trvalé bydliště ani nevlastní nemovitost v MB) zaparkuje přes den na max. 3 hodiny na fialových zónách zdarma nebo na placených oranžových zónách za příslušný poplatek. V noci může parkovat na oranžových zónách zdarma.

Uživatelské skupiny

Parkovací systém bude uzpůsoben pro tři základní uživatelské skupiny:

  • pro rezidenty (občany s trvalým bydlištěm v Mladé Boleslavi, bez ohledu na to, zda bydlí ve vlastním bytě či v nájmu),
  • pro abonenty (vlastníky nemovitostí či podnikatelských provozoven na území Mladé Boleslavi. Patří sem i majitelé bytů či domů v MB, kteří zde nebydlí)
  • pro návštěvníky (nejsou obyvatelé města a jezdí sem z jiných obcí na návštěvy příbuzných, na nákup, na úřady, za prací a za dalšími cíli. V nočním režimu se stávají návštěvníky i ti rezidenti či abonenti, kteří chtějí zaparkovat jinde, než mají vymezeno v blízkosti svého bydliště či nemovitosti)

Parkovací zóny

Modrá zóna – je bez parkovacích automatů. Tato zóna není zpoplatněna a je určena pro parkování obyvatelům města Mladá Boleslav (rezidenti a abonenti) ve dvou režimech. V denním režimu (od 6:00 do 18.00) na nich mohou kdekoliv parkovat rezidenti a abonenti z celého města (bez ohledu na to, zda tam bydlí, pracují, nebo přijeli za účelem nákupů nebo návštěvy) zdarma a bez časového omezení. V nočním režimu (od 18:00 do 6:00) zde budou moci parkovat jen tu rezidenti a abonenti, kteří v této lokalitě bydlí. V těchto zónách návštěvníci (tedy ti, co nejsou rezidenti ani abonenti) nesmí parkovat vůbec.

Smíšená (fialová) zóna – rezidenti i abonenti (držitelé modrých karet) zde mohou v denním režimu zaparkovat jako v režimu modré zóny. Návštěvníci (tedy ti, kteří nemají nárok na modrou kartu) zde mohou zaparkovat také zdarma, ovšem s omezením na maximálně 3 hodiny stání, a to až do 21:00. Pokud zaparkují například v 17:59 těsně před skončením denního režimu, mohou zde zůstat až do 20:59. Ani zde nejsou parkovací automaty.

Pokud by některá z těchto zón byla osazena parkovacím automatem, nebude se jednat o automat platební, ale evidenční. Tedy automat, který bude pomáhat hlídat dodržení limitu 3 hodin parkování návštěvníků. Od 18:00, resp. od 21:00 budou tyto zóny opět vyhrazeny pro bydlící v místě zóny.

Oranžová zóna – Tato zóna je v denním režimu zpoplatněna a je vybavena parkovacím automatem pro návštěvníky. Přes noc zde mohou návštěvníci parkovat zdarma.

Červená zóna – zóny, které budou ve vybraných lokalitách umožňovat zde bydlícím parkování po 24 hodin denně. Budou tedy v praxi fungovat jako modré a fialové zóny, ale na rozdíl od ostatních lokalit tak budou fungovat nejen v noci, ale i přes den.

Parkovací režimy

Denní režim -  od 6 do 18 hodin. V této době budou moci rezidenti i abonenti parkovat na modrých a smíšených zónách bezplatně a bez omezení (s výjimkou již existujících parkovacích lokalit – Staré město, kde zůstane režim stejný jako doposud). Pokud tedy například rezident či abonent ze severního sídliště přejede během dne parkovat na Rozvoji, může zaparkovat na modré zóně zdarma a bez časového omezení.

Noční režim – od 18 do 6 hodin. Na modrých zónách budou moci parkovat jen obyvatelé přilehlé lokality. Toto pravidlo platí od 21:00 i pro fialové zóny. Každý dostane mapku s vyznačením okruhu, kde může parkovat. Ostatní držitelé rezidentních či abonentních karet nebo návštěvníci, kteří budou například chtít někoho navštívit v jiné části města, budou moci parkovat na fialových zónách až do 21:00 nebo na oranžových zónách, které jsou v noci prakticky všude také zdarma.

Víkendový režim – od pátku 17:00 (event. 18:00) do neděle 17:00 (18:00) nebudou parkovací zóny platit a každý bude moci parkovat zdarma na volných místech.
Parkovací karty

Trvale bydlící občané v Mladé Boleslavi a podnikatelé působící na území města dostanou příslušné parkovací karty v místech, kde nejsou žádné uzavřené parkovací lokality již nyní.

Rezidenční karta – parkovací kartu dostane občan s trvalým bydlištěm ve městě, ať bydlí ve vlastním bytě či v pronájmu. Nájemník musí doložit ověřenou nájemní smlouvu a musí mít trvalé bydliště v MB. Pro ty. co se obávají, že jim majitel bytu neumožní přihlásit si trvalé bydliště, strach mít nemusí. Podle novely zákona to, že mají nájemní smlouvu, je opravňuje, aby se přihlásili k trvalému pobytu i bez souhlasu majitele. Pokud jej nemá, může o něj požádat bez souhlasu majitele bytu. Na druhou stranu (pro ochranu majitelů bytů), pokud vyprší nájemní smlouva, může majitel bez souhlasu nájemce odhlásit z trvalého bydliště. Přihlášení i odhlášení trvalého bydliště je tedy jednoduchý proces.

Příklad: Na jedné adrese bydlí otec, matka a syn. Každý z nich vlastní jedno vozidlo. V tomto případě otec, matka i syn obdrží vlastní jednu modrou parkovací kartu na své vozidlo zdarma. Dalším příkladem je situace, že by na stejné adrese otec vlastnil dvě vozidla, matka jedno vozidlo a syn žádné. V tomto případě obdrží otec zdarma kartu na první vozidlo, za kartu pro druhé vozidlo si bude muset připlatit. Matka dostane také vlastní kartu zdarma. Poplatek za druhé nebo třetí vozidlo se ještě řeší. Pravděpodobně se bude jednat o částku 1000 Kč za druhé vozidlo a několikanásobně vyšší částku za každé další vozidlo.

Abonentní karta – podle návrhu by měla být vydána jedna parkovací karta na jednu provozovnu zdarma, za druhý a další vůz by podnikající subjekt platil. Také například majitel více nemovitostí v MB dostane jen jednu kartu zdarma.

Kontrola systému

Ke kontrole nově spuštěného parkovacího systému budou určena vozidla s mobilním kamerovým systémem. Ta budou schopna podle registračních značek vyhodnotit, zda auto v daném čase na konkrétním parkovacím místě stojí či nestojí oprávněně.

Kde bude nový parkovací systém platit

Nový parkovací systém bude platit ve městě Mladá Boleslav s výjimkou zóny placeného stání na Starém Městě, kde zůstává režim stejný. V příměstských částech. zatím modré a jiné zóny zavádět nebudeme. Obyvatelé příměstských částí ovšem také dostanou rezidentní či abonentní karty, aby mohli přes den parkovat zdarma ve městě na modrých či fialových zónách, tedy ve stejném režimu jako občan města. Pokud se po rozjezdu parkovacího systému ukáže, že do příměstských částí začínají ve větší míře jezdit parkovat motoristé, kteří nemají ve městě příslušnou kartu, město rozšíří parkovací systém a tím zajistí i ochranu bydlících i v příměstských částech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…