Mladá Boleslav: Přes Klenici má vést nová lávka, přes Jizeru tzv. transboarder

09.03.2014 18:20

V Mladé Boleslavi se připravují hned dva zajímavé záměry na podporu volnočasových aktivit a které schválila ve čtvrtek 6. března rada města. Cílem je jednak vybudovat zvedací lávku přes Klenici v prostoru za Olympií a dále postavit takzvaný transborder přes řeku Jizeru v blízkosti letní pláže na Krásné louce. Oba projekty město bude připravovat ve spolupráci se známým architektem Martinem Rajnišem. Informoval o tom dnes na tiskové konferenci náměstek primátora Jiří Bouška.

Mladá Boleslav: Přes Klenici má vést nová lávka, přes Jizeru tzv. transboarder
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Předpokládaná cena projektových prací za zvedací lávku je cca 1,1 mil. Kč, za transboarder 1,7 mil. Kč. Tyto ceny budou ovšem upřesněny až po výběrovém řízení. Obě stavby jsou zcela atypické ve svém řešení a přitom navrženy tak, aby splnily kritéria Povodí Labe pro stoletou vodu.

Zvedací lávka přes Klenici by měla vzniknout za centrem Olympia a měla by navazovat na budovanou síť cyklistických tras. V případě velké vody je možné díky důmyslnému řešení lávku zvednout ručním pákovým kladkostrojem. Lana a kladky jsou trvale instalovány na rámu, zatím co kladkostroj bude před zdvižením přivezen ze skladu. Tento projekt by se měl realizovat ještě letos.

Druhým projektem, který zřejmě bude moci být realizován až v příštím roce. je plánovaný transboarder přes Jizeru na Krásné louce. Je to zařízení pro přepravu osob a menších nákladů pomocí vozíku podvěšeného na dvojici pojezdů pod hlavním horizontálním vazníkem. Toto zařízení již bylo úspěšně uvedeno do provozu u Chrastavy po povodních v roce 2010. Osoby, které se budou přepravovat na druhou stranu pomocí tohoto zařízení, použijí při tom vlastní síly.

Oba tyto záměry mají podle náměstka Boušky přispět rozvoji volnočasových aktivit a usnadnit pěším a cyklistům překonání vodních toků v Mladé Boleslavi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mb-net.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…