Mladá Boleslav: Shakespeare ve vlnách improvizace

12.12.2016 10:05

Městské divadlo Mladá Boleslav nabídlo divákům neobvyklou podívanou v podobě premiéry hry Shakespeare ve 120 minutách. Zdejší publikum mohlo zřejmě vůbec poprvé v takové intenzitě zažít hudební komedii vytvářenou na vlnách kontrolované i spontánní improvizace. Inscenaci režisérka Tereza Karpianus vystavěla na výkonech Karoliny Frydecké, Aleše Petráše a Aleny Bazalové.

Mladá Boleslav: Shakespeare ve vlnách improvizace
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Na první pohled nesplnitelný úkol si vzali jako výzvu tři američtí dramatici a v roce 1987 se uskutečnila světová premiéra této komedie, která od té doby slaví úspěchy po celém světě. V bláznivé revue různých hudebních žánrů je divákům představeno souborné dílo největšího dramatika všech dob Williama Shakespeara. Tři herci, kterým je text určen, mají za úkol během dvou hodin zahrát Macbetha, Julii, Hamleta, Ofélii a další plejádu postav. V mladoboleslavské inscenaci tři herci představují tři zaměstnance divadla - Alena Bazalová hraje uklízečku, Aleš Petráš technika a Karolina Frydecká uvaděčku.

Základem celé následující improvizační smršti je fakt, že v divadle plném diváků nejsou žádní herci a vše musí zahrát tato trojice. A před zraky diváků se rozehrává humorná, energická, bizarní i překvapující paleta hereckých skečí, písní, tanečků i nečekaných momentů. Humor zde dostává mnoho podob a působí prvoplánově i v podobě kouzla nechtěných efektů. Karolina Frydecká předvádí strhující výkony jako vzdělaná uvaděčka, Alena Bazalová se s úžasnou vervou pouští nejen do zdařilých pěveckých kreací, ale i do role šťavnaté a do všeho nadšené uklízečky a Aleš Petráš vytváří širokou plejádu rolí i roliček, které vrcholí jeho vysněným Hamletem.

Diváci poučení i nepoučení poznávají leckterá Shakespearova díla, ale především se nechávají vést uličkami improvizace, která je někdy nesmírně působivá, jindy (a tomu se nedá vyhnout) i trochu klopýtavá. Jak však lze souhlasit se slovy režisérky, je téměř jisté, že při takové míře improvizace bude každá repríza této hry vlastně úplně jiná a že objektivní hodnocení by mělo přijít až po několika zhlédnutých verzích. V každém případě je hra často fascinující mírou dynamiky a nasazení všech tří herců, s Karolinou Frýdeckou v čele. Nový je i intenzivnější kontakt herců s diváky.

Překlad: Jiří Josek
Režie: Tereza Karpianus
Dramaturgie: Lenka Smrčková
Scéna: Petr B. Novák
Kostýmy: Petr B. Novák
Hudba: David Smečka
Úprava a texty písní: Lenka Smrčková a Tereza Karpianus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…