Mladá Boleslav: Střední průmyslová škola se stala národní kulturní památkou

25.02.2017 10:34

Krásný dárek k 90. narozeninám budovy Střední průmyslové školy v Havlíčkově ulici dala Vláda ČR. Prohlásila toto významné dílo architekta Jiřího Krohy spolu s dalšími 14 významnými budovami v dalších lokalitách národní kulturní památkou.

Mladá Boleslav: Střední průmyslová škola se stala národní kulturní památkou
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Střední průmyslová škola v Mladé Boleslavi je školou s bohatou tradicí. Byla založena v roce 1867 jako jedna z prvních odborných škol v českých zemích. Zpočátku vychovávala učně a řemeslníky. Později, tj. v období následujícím po 1.světové válce až do současnosti, připravila již mnoho generací techniků pro náš strojírenský, letecký a zejména automobilový průmysl.

Rozvoj školy byl totiž vždy těsně spjat s rozmachem mladoboleslavského automobilového závodu. Pro zajímavost je nutné podotknout, že před 2.světovou válkou i prvé desetiletí po ní byla škola jedinou specializovanou průmyslovou školou v republice. Od roku 1927 sídlí škola v současné budově, která je význačným architektonickým dílem ak.arch. Jiřího Krohy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…