Mladá Boleslav: Střední průmyslová škola slaví 150 let od svého založení

22.10.2017 13:48

Sbor českých bratří hostil oslavy 150. výročí od založení mladoboleslavské průmyslové školy.

Mladá Boleslav: Střední průmyslová škola slaví 150 let od svého založení
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Na oslavách nechyběl ani primátor města Raduan Nwelati a první náměstek Jiří Bouška, několik ředitelů této významné školy včetně stávajícího ředitele Martina Kubáta, zástupci Středočeského kraje i školské rady, ředitel Muzea Mladoboleslavska Luděk Beneš a vzácným hostem byla Sylva Šantavá, dcera architekta Jiřího Krohy, který je autorem budovy, v níž škola už 90 let sídlí. "Jsem moc rád, že v našem městě máme školu s tak skvělou historií, sídlící navíc v opravdu unikátní budově. Rád bych škole popřál dalších minimálně stejně úspěšných 150 let," zmínil ve svém projevu primátor Nwelati.

Historie průmyslového školství se v Mladé Boleslavi začala psát už v polovině devatenáctého století, kdy odstartovalo úsilí tehdejších městských radních o její založení. K tomu došlo v roce 1867 a zdejší zemská průmyslová škola vznikla jako jedna z prvních odborných škol na českém území.

Mezi absolventy je mnoho úspěšných řemeslníků, techniků i umělců

Jak připomněl ředitel Martin Kubát, za tu dobu se v jejím vedení vystřídalo 16 ředitelů a škola vychovala na 11 000 absolventů. Od roku 1927 sídlí v nové budově, kterou navrhl již zmíněný architekt Jiří Kroha. "Můj tatínek tuto budovu vyprojektoval v roce 1926, což je shodou okolností stejný rok, kdy jsem se narodila i já. Stejně tak jako průmyslovka, i já jsem světlo světa spatřila v Mladé Boleslavi, a čas zde prožitý naše rodina vždy považovala za nejkrásnější roky života," zavzpomínala dcera Jiřího Krohy Sylva Šantavá.

Mezi významné osobnosti, které touto školou prošly, patří mnoho úspěšných řemeslníků, techniků, ale i umělců. Absolventy boleslavské průmyslovky jsou například slavní konstruktéři střelných zbraní František a Josef Koučtí, automobilový konstruktér Václav Král, slavný závodník z počátků automobilismu Narcis Podsedníček, šachista a politik Luděk Pachman, malíř Jan Dědina, nebo sochaři Josef Matějů a Josef Bohuslav Kočí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…