Mladá Boleslav: Tradiční Muzejní noc na hradě i v Leteckém muzeu Metoděje Vlacha

19.05.2016 21:43

Muzeum Mladoboleslavska zve občany všech věkových kategorií z Mladé Boleslavi i z jejího blízkého a vzdálenějšího okolí na tradiční Muzejní noc na mladoboleslavském hradě a v Leteckém muzeu Metoděje Vlacha. Koná se v pátek 20. května od 19 do 24 hodin. Stejně jako v minulých letech je program v obou muzejních institucích součástí Mladoboleslavské muzejní noci, na jejímž pořádání se kromě Muzea Mladoboleslavska podílí také Kultura města Mladá Boleslav a ŠKODA Muzeum.

Mladá Boleslav: Tradiční Muzejní noc na hradě i v Leteckém muzeu Metoděje Vlacha
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Na mladoboleslavském hradě bude probíhat akce nazvaná Noc kurátorů. V průběhu celé páteční noci budou odborní pracovníci Muzea Mladoboleslavska prezentovat „poklady“ z muzejních sbírek.Kromě toho budou probíhat komentované prohlídky výstavy Barokní dílna rodu Jelínků v sále prvního patra muzea, zatímco v Galerii na arkádě bude k vidění výstava absolventských prací žáků ZUŠ z Mladé Boleslavi. Bude zde k vidění i unikátní výstava historických motocyklů. Pro rodiny s dětmi bude přichystáno několik „restaurátorských stanovišť“. Na nádvoří hradu bude znít hudba v podání orchestru Original Swing Band a zpěvačky Moniky Karglové.

Pestrou zábavu připravuje pro návštěvníky Letecké muzeum Metoděje Vlacha. Od 19 hodin až do západu slunce uvidí funkční letadla, a to jak originály, tak i historicky věrné repliky při všech fázích startu, od vyjíždění z muzejní budovy přes přípravu k letu až po letecké ukázky. Představí se letouny z období od počátků letectví až po současnost. Asi od 20,30 hod., mohou návštěvníci přihlížet ukládání letadel včetně jejich zavěšování na kladkostroje a zdvihání do prostoru. Ve stejnou dobu začne koncert swingové kapely v kavárně Air Café. Melodie budou návštěvníky provázet až do půlnoci Kultura města Mladá Boleslav představí v Městském paláci Templ především skupinu historického šermu Balestra, která připravila Hry pro děti i klasická šermířská vystoupení. V 19:30 bude možnost vyzkoušet si na parkánu lukostřelbu nebo navlékání brnění, děti pak absolvují šermířskou školičku. Ve 21:15 bude ukázka zbraní včetně střelby z mušket a šermířských soubojů. Vše pak ve 23 hod. vyvrcholí renesančně-barokním pásmem soubojů s ohňovými efekty. V interiéru Templu budou výtvarné dílny se zaměřením na drátování, keramiku a práci se dřevem. Studenti Střední školy řemesel a služeb z Jablonce nad Nisou si připravili dílnu: „Vytvořte si svůj vlastní originální šperk“.Děti si budou moci také ozdobit vlastní erb z perníku a vyrobit si prapor s erbem Karla IV. nebo Jana Lucemburského. Výročí Karla IV. si připomeneme ražbou jeho majestátní pečeti. Rovněž bude přístupná stálá muzejní multimediální expozice historie a archeologie města a v galerii výstava fotografií Jiřího Hanáka „Dřevo listem neoděné“. V respiriu bude vystavovat své krajinářské fotografie Zdenek Kolaja.

Ve Sboru českých bratří se bude od 20:30 konat koncert sboru Gospel Voices. Jedná se o mladoboleslavský smíšený pěvecký sbor, který má v repertoáru především současný gospel a české křesťanské písně, občas ale zabrousí i do tradičních spirituálů. Ve 20 a 22,00 se uskuteční divadelně šermířské představení skupiny historického šermu Balestra. Volně přístupné budou i výstava fotografií Václava Bacovského a na emporách prodejní výstava výtvarníků Adolfa Borna, Kristiana Kodeta, Josefa Velčovského a Bohunky Waageové.

Galerie pod věží připravuje od 19:00 rozsáhlý koncert žáků ZUŠ. Zároveň si návštěvníci budou moci prohlédnout výstavu výtvarnice Marie Ban. Volně bude také přístupna vyhlídková věž s nočním výhledem na celou Mladou Boleslav. V den Muzejní noci také bude zahájena nová výstava prací žáků 7. ZŠ ve vyhlídkové věži.

Program ve ŠKODA Muzeu nabídne kromě tradiční prohlídky stálé expozice, depozitáře prototypů a aktuálních výstav také „oživlé obrazy“ vytvářených členy Divadýlka na dlani. Zazní zde francouzské šansony v podání kapely Voilá!, a to od 19.30, 21.00 a 22.00 hodin. Během celého včera bude prezentována také tradice motosportu značky ŠKODA, a to jak současným modelem ŠKODA Fabia R5, tak i simulátorem výměny kol, soutěží o nejrychlejšího mechanika a dalšími atrakcemi. V závodním duchu a tempu se ponese i dílna pro děti. Omezený počet zájemců se zúčastní nočních prohlídek vybraných provozů automobilky (montáž Fabia, lisovna nebo svařovna Octavia), registrace účastníků začne ve vestibulu muzea od 18 hodin. Začátky prohlídek v 19:00, 20:00 a 21:00. Návštěvníci mohou také soutěžit o nejlepší fotografii z Muzejní noci.

Návštěvníci mladoboleslavské muzejní noci se mohou po městě svézt historickým autobusem ŠKODA 706 RTO, a sice po trase ŠKODA Muzeum – Staroměstské náměstí – Letecké muzeum a zpět, vždy v půlhodinových intervalech, s jízdným ve výši 20 Kč.

V Muzeu Mladoboleslavska, Škoda Muzeu, leteckém muzeu i v Templu bude možnost občerstvení.
Další informace: ZDE, ZDE a na informačních letácích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…