Mladá Boleslav si připomněla události 17. listopadu

17.11.2017 14:50

Mladá Boleslav si v pátek 17. listopadu připomněla Den boje za svobodu a demokracii a události s ním spojené. Vzpomínkové setkání město pořádalo u pamětní desky na náměstí Republiky.

Mladá Boleslav si připomněla události 17. listopadu
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Součástí programu bylo vystoupení sboru Boleslav, projevy vedení města, historika Luďka Beneše a kazatele Církve bratrské Jakuba Škarvana. Státní hymnu zazpíval sbor Boleslav a primátor Raduan Nwelati s náměstkyní Zdeňkou Veškrnovou položili k pamětní desce věnec.

"Sešli jsme se, abychom si připomněli, že svoboda a demokracie nejsou vždy samozřejmostí. Za svobodu se musí bojovat, proto si jí musíme vážit a chránit si jí. Svoboda je něco, co se těžko získává a lehce ztrácí. Tak to mějme na paměti a udělejme vše proto, abychom svobodu neztratili,“ řekl v úvodním projevu primátor Raduan Nwelati. Vyjádřil také názor, že současný nedobrý stav společnosti způsobuje úpadek morálky, mizející slušnost, úcta k druhým, tolerance i respekt. Vyjádřil ale naději, že větší část společnosti má správný žebříček hodnot a ví, že svobodu je nutné uctívat i bránit.

Historik Luděk Beneš poté připomenul významné historické události, které se k 17. listopadu vztahují – tedy uzavření českých vysokých škol v roce 1939 a začátek sametové revoluce v roce 1989.

Kazatel Jakub Škarvan ve svém závěrečném projevu rozvinul otázku, zda se naší generaci podaří předat svým potomkům lásku ke svobodě a zda se naopak nestanou vzpomínková setkání 17. listopadu jen prázdnou schránkou bez obsahu. „Přeji nám, aby se apatie nestala náhrobkem naší představivosti i svobody. Přeji nám, aby nám představivost dodala novou odvahu, chuť do svobodného života, ale především lidskost, která někdy chybí. Představivost je totiž nejenom nepřítelem každé totality a zvůle moci, ale je také tím, co nás probouzí z apatie,“ řekl Škarvan.

Vzpomínkového setkání se zúčastnilo několik desítek občanů včetně některých členů rady a zastupitelstva města.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…