Moravská Třebová: Bioodpad rostlinného původu a kovy musí být soustřeďovány odděleně

04.03.2015 17:00

Nové povinnosti v oblasti nakládání s komunálními odpady zejména biologického původu a kovů, si klade za cíl nová prováděcí vyhláška zákona o odpadech. Přesněji a také přísněji stanovuje oddělené soustřeďování biologicky rozložitelných odpadů rostlinného původu.

Moravská Třebová: Bioodpad rostlinného původu a kovy musí být soustřeďovány odděleně
Foto: wikipedia
Popisek: Moravská Třebová, náměstí s radnicí

K této problematice musí obce a města obecně závaznou vyhláškou stanovit nové podmínky odděleného soustřeďování a odstraňování komunálního odpadu se zvláštním zřetelem také na bioodpad. Na vyhlášce pracuje i Moravská Třebová, která díky nedávno postavené kompostárně jako jedno z mála sídel efektivně využívá materiál biologického původu, zejména z údržby veřejné zeleně a zahrad na území obce. Naopak deficit máme v systému svozu bioodpadu či materiálu biologického původu, který zatím nelze na území města soustřeďovat do jednotlivě rozmístěných sběrových nádob. Třebovští občané odpad tohoto typu mohou odvážet buď  ke kompostování na Hamperk, nebo na sběrné dvory ve městě. Město v současnosti hledá cesty, jak získat z dotací finační prostředky na pořízení sběrových nádob a kontejnerů na BRO (biologicky rozložitelný odpad rostlinného původu). Jsme podle slov vedoucího odboru životního prostředí městského úřadu Pavla Báči v Pardubickém kraji jednou z posledních obcí s rozšířenou působností, která je nemá. Sběrové nádoby a kontejnery na BRO však vyžadují pořízení zvláštního svozového mechanismu v ceně okolo tří milionů korun.

V souvislosti se zpříšněním režimu nakládání s odpady budou občané také nově shromažďovat do vyčleněných nádob kovy. Ve smyslu nové prováděcí vyhlášky se jimi myslí plechovky z domácnosti a podobný odpad, přičemž jeho soustřeďování bude ve Třebové prozatím probíhat dle již nastaveného systému, ukládáním na sběrné dvory. Nová obecně závazná vyhláška by v našem městě mohla vejít v platnost v druhé polovině roku 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: moravskatrebova.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…