Moravská Třebová: Veřejné fórum ukázalo nové i staré potřeby. Novinkou byla pocitová mapa

20.01.2016 18:00

Veřejné fórum konané 18. ledna ve dvoraně muzea určilo v nedostatcích komfortu života ve městě na čelní místa nedokončené cyklostezky do Útěchova a Starého Města.

Moravská Třebová: Veřejné fórum ukázalo nové i staré potřeby. Novinkou byla pocitová mapa
Foto: wikipedia
Popisek: Moravská Třebová, náměstí s radnicí

Chybějí také dostatečné parkovací plochy u školských zařízení. Po cyklostezkách byla na druhé místo žebříčku třebovských problémů posazena otázka komplexního řešení revitalizace vnitrobloku v ulici Sluneční včetně sítí a opravy přilehlé komunikace. Veřejnost opět klade důraz na zvyšování kontroly pořádku a bezpečnosti.

Setkání s politickým vedením města se účastnilo 105 lidí, z nichž tentokrát už viditelnou část tvořila laická veřejnost, zejména senioři, kteří mnozí svou účastí reagovali na pozvání přednesené na přednáškách Moravskotřebovské univerzity třetího věku. Naopak poprvé nebyl obsazen stůl pro mládež. Podle mínění vedení města jsou zřejmě mladí se stavem komunity, ve které žijí, či studují, buď spokojeni, popřípadě nenacházejí témata, o kterých by měli zájem přijít na veřejné fórum diskutovat.

Knížecí louka je v kurzu

Milovníci pohybu a relaxu v zeleni našli útočiště na Knížecí louce a kromě stávajících in-line tras požadují po městě přidání posilovny v přírodě. Cvičící stroje v plenéru jsou v mnoha obcích už samozřejmostí a na Knížecí louce jsou v plánu co nejdříve. Se zvýšeným zájmem návštěvníků této volnočasové plochy souvisí také nutnost zřízení sociálního zázemí, které je taktéž na programu, a to ještě letos.

Chráněné bydlení opět na čele

Kromě parkovišť, cyklostezek, zvětšení ploch zeleně a dalších požadavků zhusta se týkajících zvýšení komfortu volnočasového vyžití, se na seznamu problémů už poněkolikáté ocitl požadavek zřízení služby chráněného bydlení. Podstatou služby chráněné bydlení poskytované často charitami, domovy sociální péče, i samými obcemi, je pomáhat v základní potřebě, kterou je zajištění bydlení, v tomto případě bydlení „pod kontrolou“, osobám s mentálním, případně kombinovaným postižením.

Kde se projdu v klidu, kde ne

Při vstupu do dvorany muzea si mohli lidé vyzkoušet tzv. pocitovou mapu. Na ní špendlíčky v barvách označovali místa, kde se cítí ve městě bezpečně, kde méně. Pocitovou mapu, kterou tvořili účastníci veřejného fóra, lze vyplnit i elektronicky a to na adrese: http://pocitovamapa.nszm.cz/moravska-trebova-2016/ . K dispozici je mapa města, která slouží jako podklad pro tvorbu pocitové mapy. Účastníci pomocí šesti barev označí místa na mapě. Dle barvy jim tak přiřazují své pocity, které se k místům vztahují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…