Most: Česko-německé Krušnohoří - základ společného soužití

19.08.2018 11:39

V rámci projektu Česko-německé Krušnohoří – základ společného soužití, oslavily děti z dětských klubů Oblastní charity Most závěr prázdnin na německé straně Krušných hor.

Most: Česko-německé Krušnohoří - základ společného soužití
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Navštíven byl park miniatur Malé Krušnohoří ve městě Oederan, kde byly k obdivování mj. pohádkové scenérie zmenšenin významných objektů, souborů historických budov, selských dvorů, železničních tratí s tunely, mosty a vodními toky ze širokého okolí Německa, ale v části parku, nazvaném Partnerství, jsme našli i přesunutý kostel Most, divadlo Chomutov a Červený Hrádek Jirkov. Návštěva parku, jejíž závěr tvořilo představení loutkového divadla při němž nás přivítal český Honza z Krušných hor, byla nejen zábavná, ale i poučná.

Následovala návštěva Vesnického muzea v nedaleké obci Gahlenz, kde jsme se setkali s německými přáteli a kamarády z tamního domovského spolku, dětského zařízení, církevní obce a také s německými novináři. Za vřelé přijetí předvedly české děti nacvičený kulturní program a předaly vlastnoručně vyrobené dárky. Při prohlídce muzea, což je velmi dobře zachovalá původní, více než 400 let stará hospodářská usedlost, se dověděly o životě horalů i jejich vztahu k přírodě. K radosti všech pak přišlo na řadu tvoření a dovádění s německými kamarády a při atrakcích, které nabízelo zahradní hřiště dětského zařízení „Kunterbunt“, padly i jazykové bariéry.


(foto Markéta Obrtlíková)

Závěr tohoto programově bohatého dne tvořila návštěva kostela Svatého Kříže, pocházejícího z poloviny 18. století, která nabídla zajímavosti z jeho historie i současnosti, jakož i příjemné ztišení. Chvíle byla vhodná i k poděkování německým partnerům za dvanáctileté krásné přátelství díky kterému mohou každoročně přijet děti ze sociálně slabých rodin z Mostu za zábavou, poznáním i poučením do sousední země. Projekt byl podpořen z Česko-německého fondu budoucnosti.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Přijďte si zacvičit do nových venkovních posiloven

13:33 Liberec: Přijďte si zacvičit do nových venkovních posiloven

Odbor ekologie a veřejného prostoru zrealizoval pro občany města Liberce dvě nové venkovní posilovny…