Most: Chodci mohou kromě přechodů využívat i místa pro přecházení

15.01.2017 10:22

Čím více je na silnicích automobilů, tím nebezpečnější je pro chodce jejich přecházení. Kromě přechodů, nadchodů a podchodů jim však k tomuto účelu slouží i místa pro přecházení.

Most: Chodci mohou kromě přechodů využívat i místa pro přecházení
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Jde o speciálně označená místa, kde je překonání vozovky chodcům usnadněno, platí však pro ně jiná pravidla než v případě přechodů pro chodce. Zejména se nemohou spoléhat na to, že jim řidiči umožní přejít. Přímo v Mostě mohou využívat místa pro přecházení v ulicích Josefa Suka, Tvrzova, Jana Zajíce a nově i v Pražské ulici.

Přechody pro chodce jsou vyznačeny vodorovnou i svislou dopravní značkou. Povinností řidiče (s výjimkou řidiče tramvaje) je umožnit chodci nerušené a bezpečné přejití vozovky. „Proto se musí řidič takového vozidla přibližovat k přechodu pro chodce takovou rychlostí, aby mohl vozidlo v případě nutnosti zastavit. Řidič však nesmí zastavit a stát na přechodu pro chodce a ve vzdálenosti kratší než pět metrů před ním. Pro chodce pak podle zákona platí, že je-li blíže než padesát metrů křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce nebo místo pro přecházení vozovky, musí chodec přecházet jen na těchto místech,“ vysvětlil vedoucí oddělení registrací, dopravy a komunikací Vojtěch Brzoň.

Oproti tomu místa pro přecházení, u nichž jsou postupně umisťována nová vodorovná dopravní značení, by měla oproti jiným místům s výjimkou přechodů, podchodů a nadchodů pouze umožnit snadnější překonání vozovky. „Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu. Zároveň nesmí postupovat tak, aby donutil řidiče ke změně směru nebo rychlosti jízdy, a stejně tak nesmí překonávat zábradlí a jiné zábrany na vozovce,“ doplnil Vojtěch Brzoň.

Místa pro přecházení jsou stavebně upravená a vybavená alespoň jedním podpůrným technickým prvkem, jako jsou vysazené chodníkové plochy, dělicí ochranné ostrůvky, zúžení jízdního pásu nebo zvýšené plochy. Musí být rovněž dostatečně osvětlena. V Mostě jsou v současnosti pro chodce k dispozici čtyři stavebně upravená místa pro přecházení, a to v ulicích Josefa Suka, Jana Zajíce a Tvrzova. Nově bylo místo pro přecházení vystavěno v Pražské ulici nedaleko křižovatky se Zahradní ulicí. Ve všech těchto případech dojde postupně ke změně vodorovného dopravního značení, aby odpovídalo platné právní úpravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…