Most: Pedagogická poema již popadesáté

15.11.2017 10:46

„Historie celostátní soutěže Pedagogické poemy se započala rokem 1968 v Kroměříži pod názvem Memoriál Oldřicha Tillmanna a od roku 1982 na popud Střední pedagogické školy v Mostě dostala nový název Pedagogická poema. Má putovní charakter, ze soutěže se stala přehlídkou. Letošní ročník byl o to významnější, že oslavila své jubileum, půlstoletí své existence a proběhla od 8. 11. do 11. 11. 2017 na Vyšší odborné škole ekonomické, sociální a zdravotnické, Obchodní akademie, Střední pedagogické škole a Střední zdravotnické škole v Mostě,“ v úvodu Almanachu uvedla ředitelka školy Ing. Jitka Hašková.

Most: Pedagogická poema již popadesáté
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Účast v letošní přehlídce přijalo 66 žáků a 33 vyučujících pedagogických škol z celé republiky. Vzhledem k tomu, že Pedagogická poema není jen přehlídka schopností žáků v přednesu, četbě a improvizaci, ale i odborné semináře pod vedením lektorů, doprovodný program a příprava závěrečného vystoupení jednotlivých skupin, tři dny uběhly jako voda.

Plány na tento společenský maraton začaly již v loňském školním roce. Příprava Almanachu, informační brožury, vymyslet logo, program, moto přehlídky, symbol přehlídky, zabezpečení ubytování, dopravy, stravy, vybrat vhodné prostory pro přehlídku bylo o to náročnější, protože na organizačním týmu ležela veliká tíha zodpovědnosti 50. výročí.

Symbolem přehlídky se stalo právě město Most. Jeho historie, přesunutý kostel, doprava, divadla, osobnosti. Slavnostní zahájení ve zcela zaplněném Městském divadle v Mostě muzikálem Starci na chmelu připomnělo život studentů před lety a mimo jiné i most mezi historií a současností. Sympatické bylo i to, že tři studenti pořádající školy jsou členové divadelního souboru.

Putovní štafetu převzal ředitel Pedagogické školy z Čáslavi

Semináře pro žáky a učitele pod vedením lektorů probíhaly v opravdu tvůrčím duchu. Doprovodný program nezapomněl ani na návštěvu přesunutého kostela Nanebevzetí panny Marie v Mostě. Nezapomenutelná je pro účastníky jízda nazvaná Industriální tramvaj. Ve večerních hodinách směřovala tramvaj z Mostu do Litvínova a jízdu využil mostecký rodák, spisovatel Pavel Brycze k autorskému čtení. Četl ukázky ze svých knih Mé ztracené město a Tátologie. Autorské čtení zpestřil svými šansony Zdeněk Souček. Svůj um ukázali lektoři při večeru poezie.

Závěrečná přehlídka přednesu, četby a improvizace v Divadle rozmanitostí rozdělila účastníky dle jejich talentu, schopností a nadání do dvou pásem, a to stříbrného a zlatého. Ředitelka pořádající školy předala putovní štafetu řediteli Pedagogické školy z Čáslavi, kde proběhne 51. ročník Pedagogické poemy v roce 2018.

PaedDr. Soňa Valušková
zástupkyně ředitelky školy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…