Most: Počet žádostí o informace se v loňském roce zvýšil

30.03.2017 10:50

Občané se již sedmnáct let mohou obracet na orgány veřejné správy včetně mosteckého magistrátu s žádostí o poskytnutí informací, které se týkají chodu daného úřadu, obsahu smluv či rozsahu investic.

Most: Počet žádostí o informace se v loňském roce zvýšil
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

V převážné většině případů nejsou odpovědi na tyto žádosti zpoplatňovány, magistrát si účtuje jen náklady na pořízení fotokopií nebo digitálních nosičů. Pouze výjimečně pak přistupuje ke zpoplatnění žádosti, a to v případě, že zodpovězení daného dotazu je časově i technicky náročné. V loňském roce magistrát obdržel 65 žádostí a jejich počet tak ve srovnání s rokem 2015 vzrostl o více než polovinu, oproti roku 2014 je pak dvojnásobný.

Na vyřizování žádostí se dle jejich zaměření podílejí různé odbory magistrátu, přičemž v některých případech se jimi díky rozsahu dané problematiky zabývají i dva či více odborů. Nejvíce, konkrétně 32 žádostí v loňském roce vyřídil odbor správních činností, následovaly odbor kancelář primátora a tajemníka s devíti a odbor rozvoje a dotací se sedmi žádostmi.

Informace jsou poskytovány již od roku 2000, kdy vešel v účinnost zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Od té doby obdržel magistrát již 693 žádostí, v průměru tedy 41 žádostí ročně. Nejvíce jich bylo podáno v letech 2005 (81) a 2006 (82), nejméně pak v roce 2010 (13). Všechny žádosti včetně odpovědí jsou přístupné na webových stránkách města www.mesto-most.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…