Na letiště se přesunou gripeny a vycvičí tu i piloty vrtulníků, Pardubice jednají o kompenzaci za hluk

31.08.2015 10:06

Od září se zvýší letový provoz na pardubickém vojenském letišti. Z důvodu pravidelné odstávky letecké základny v Čáslavi se do města přesune 6 strojů JAS-39 Gripen, a to v termínu od 25. 9. do 12. října. Letiště k tomu hostí téměř roční praktický výcvik zahraničních pilotů vrtulníků. Zajišťuje ho jeden ze subjektů, kteří zde působí, LOM PRAHA, s.p. Protože zvýšený letový provoz bude znamenat i větší hlučnost, vedení města jedná s firmou o možném příspěvku pro obyvatele Pardubic.

Na letiště se přesunou gripeny a vycvičí tu i piloty vrtulníků, Pardubice jednají o kompenzaci za hluk
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„První schůzku se zástupci státního podniku LOM PRAHA jsme v minulých dnech absolvovali a mám z ní velmi dobrý pocit. Jednání bylo vůči nám velmi vstřícné a již jsme se domluvili, že budeme společně hledat využití finančních prostředků v nějakých zajímavých projektech, které město připraví,“ uvedl primátor Pardubic Martin Charvát. Společnost LOM PRAHA si plně uvědomuje, že město Pardubice je jeden z jejích důležitých místních partnerů, a proto chce i dále rozvíjet nově vzniklé vztahy s představiteli města a regionu ke společné spokojenosti všech stran.

Cvičné lety vojenských vrtulníků začnou od 7. září. Nad hlavami lidí se budou stroje objevovat pouze ve všední dny, a to od 9. hodiny ranní. „Je pro nás zásadní, aby měli naši obyvatelé o víkendech klid, což nám bylo garantováno. Zároveň jsme tlačili také na to, aby se ve večerních a nočních hodinách létalo minimálně,“ sdělil náměstek primátora Jan Řehounek, podle něhož budou vrtulníky ve vzduchu od pondělí do čtvrtka maximálně do 22 hodin s tím, že společnost vyvine maximální snahu, aby tento výcvik mohl končit již v dřívějších hodinách. „Mnohem klidnější budou také pátky. Školitelé nám slíbili, že v tyto dny skončí s praktickým výcvikem už po obědě,“ upřesnil náměstek Jan Řehounek.

Leteckého výcviku na strojích Mi-2 a Mi-17 se postupně zúčastní na tři desítky zahraničních pilotů. „Teoretická část pro první skupinu začala již v průběhu června ve školicím centru v Hradci Králové. Nyní se tato parta postupně přesunuje na vojenské letiště do Pardubic, kde začne nejdříve část pozemního výcviku a poté, opět postupně ve 3 vlnách, i vlastní letecký výcvik ve vzduchu,“ sdělil ředitel Centra leteckého výcviku v Pardubicích Pavel Mareš.

Letecký výcvik potrvá do léta příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…