Na problémy Prahy je možné se ptát radních on-line

20.05.2014 21:08

Jak dlouho ještě bude trvat dostavba tunelu Blanka, kolik stál celkem projekt Opencard, jak se Praha staví k regulaci hazardu. Na tyto a další otázky je možné se ode dneška veřejně zeptat radních hlavního města, aniž by bylo nutné osobně přijít na zasedání zastupitelstva. Magistrát ve spolupráci s občanskou iniciativou Pražské fórum spouští on-line portál Dotazy radním.

Na problémy Prahy je možné se ptát radních on-line
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na chrám sv. Víta v areálu Pražského hradu

Když se podíváte na web Prahy, najdete odkaz na novou aplikaci pro veřejnost. Na http://dotazy.praha.eu/ mohou občané položit dotaz každému z radních. Otázka i odpověď jsou na portálu přístupné 24 hodin denně moderní bezbariérovou cestou. Můžeme se tak dočíst, co řekl náměstek Vávra k protipovodňovým opatřením v ZOO nebo jaké jsou náklady výběru jízdného. Pro občany je to i zpráva o zájmu jednotlivých radních ke komunikaci s veřejností.

Aplikace byla vytvořena jako “opensource”, tedy volně dostupný legální software. Využít projekt může zdarma každá radnice.  Eva Vorlíčková (bývalá radní pro informatiku) ukazuje, že se i v IT dají uzavřít smlouvy prospěšné veřejnosti.

„Spuštění on-line interpelací je v dokonalém souladu s naší dlouhodobou politikou otevřené radnice a transparentní správy Prahy. Věřím, že projekt svým dílem přispěje k procesu překlenování povážlivě se prohlubující propasti mezi občany hlavního města a jejich politickou reprezentací,“ řekl Tomáš Hudeček, primátor hl. m. Prahy.

„Otevírání Magistrátu občanům je základním cílem Pražského fóra a těší nás ochota Rady podpořit vznik této aplikace. Teď záleží na jednotlivých radních, aby Dotazy radním nebyly prázdnou schránkou, ale informačním portálem. Aplikace je dostupná zdarma pro  všechny zájemce. Komunikovat s občany on-line tak mohou všechny městské části i radnice po celé České republice a nebude je to stát ani korunu,” informovala Tereza Kněžourková, předsedkyně iniciativy Pražské fórum.

Projekt fakticky plynule navazuje na neformální tematické besedy s radními hl. m. Prahy, které se z iniciativy občanského sdružení Pražské fórum konaly pravidelně od počátku letošního roku. Pražské fórum se projektem začlenilo do kampaně Ladíme Prahu, která se snaží o lepší komunikaci mezi veřejností, neziskovými organizacemi a samosprávou města. Rada hl. m. Prahy on-line interpelace radních  jednomyslně vítá a podporuje.

Iniciativa Pražské fórum usiluje o otevřený magistrát, který komunikuje s občany. Pravidelně se účastní zasedání zastupitelstva, prosadila zde například občanské interpelace. Sleduje pražské kauzy a pomáhá je zviditelnit prostřednictvím happeningů. Je členem platformy Rekonstrukce státu.

http://www.prazskeforum.cz/

Ladíme Prahu chce vytvářet kreativní partnerství napříč občanskými iniciativami, které zkvalitňují městský prostor, zlepšují vzájemné vztahy mezi lidmi, podporují kreativitu obyvatel a jejich participaci na správě města.

Motto: „Chceme společně zjistit, jaká Praha skutečně je, a navrhovat, jaká by mohla být.“ http://www.ladimeprahu.cz/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…