Na zámku v Bílovci se opět pracuje

29.07.2014 13:42

Oprav se tentokrát dočkala fasáda objektu směrem do nádvoří, 5 pískovcových portálů v objektu a vrata z průchodu směrem k Muzeu. Součástí oprav je i všech 5 erbů, které se nacházejí na fasádě bíloveckého zámku.

Na zámku v Bílovci se opět pracuje
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

Náklady na celý projekt činí přibližně 1 mil. Kč z toho 400 tis. Kč je financováno z dotace rozpočtu Ministerstva kultury ČR v rámci programu regenerace městských památkových zón a městských památkových rezervací v roce 2014. 

Po opravě fasády na části objektu od nádvoří je plánována rekonstrukce plochy samotného nádvoří, která bude spočívat v odkrytí  původní valounkové dlažby, která se t. č. schovává pod betonovými panely. Tato akce přijde na řadu ale asi až v příštím roce, v případě že bude podpořena dotací.

Bílovecký zámek byl postaven v letech 1576-1595. Od r. 1648 byli majiteli našeho panství Sedlnitztí z Choltic, kteří jej vlastnili až do roku 1945. Skutečnou pohromou pro zámek byl požár na konci II. sv. války, kdy téměř vyhořel. Po jeho opravě byl využíván jako sklad léčiv a Slezský zemský archiv. Ten v zámku sídlil až do roku 2007.

Prostory zámku bývaly pro veřejnost uzavřeny. Od Velikonoc  r. 2003 začal být objekt veřejnosti příležitostně zpřístupňován, např. o jarmarcích či Dnech města. V roce 2004, tedy přesně před 10 lety, se na zámku objevila výstava věnovaná myslivosti.  Za tímto prvotním počinem, který oživil tuto historickou památku, stál Zdeněk Pilich.

Od roku 2010 začal zámek postupně ožívat zásluhou současného kastelána Eduarda Valeše, který si objekt vzal od města do bezplatné výpůjčky a stal se organizátorem zdejších výstav a spolupořadatelem různých kulturních akcí.

Po dobu rekonstrukce fasády je zámek přístupný veřejnosti o sobotách a nedělích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bilovec.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…