Napojení Prachatic přeložkou Těšovice – Prachatice bude přínosem pro město

10.07.2017 6:33

Pro přeložku silnice II/141 v úseku Těšovice – Prachatice, která povede podél železniční trati, je již vydané pravomocné a stále platné rozhodnutí o umístění stavby z roku 1997.

Napojení Prachatic přeložkou Těšovice – Prachatice bude přínosem pro město
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Sama jsem se jako odborný zdravotnický pracovník hygienické služby k dané navrhované trase vyjadřovala. Mohu zcela zodpovědně říci, že umístěním a zapojením do stávajícího terénu v blízkosti železniční trati, je návrh silnice velmi dobře zpracován, a to z hlediska ochrany obyvatel a životního prostředí před hlukem, prachovými částicemi a dalšími exhalacemi. Místní zeleň a navrhovaná protihluková opatření zabraňují šíření hluku do obytných zón a zároveň šíření exhalátů z dopravy. Pro zdraví lidí a ochranu přírody má tato přeložka zásadní význam.

Navrhovaná přeložka byla a stále je důležitou součástí územního plánu města Prachatice. Již v minulých územních plánech, ale i v tom současném je prioritou. Město tuto novou komunikaci potřebuje, a to v co nejkratší možné době. Potřebujeme rychlé a bezpečné spojení našeho města s centrem kraje a naší republiky. Jedná se rovněž o výhledové zkvalitnění propojení se stávající přeložkou směrem na Volary směřující ke státní hranici i mezinárodní tranzit. Přeložka je také součástí schválených Zásad územního rozvoje Jihočeského kraje. Na letošním červnovém zasedání zastupitelstva kraje byl schválen investiční záměr tohoto projektu se střední prioritou. Osobně jsem požádala odpovědného radního Jihočeského kraje pro dopravu o přesun akce do nejvyšší priority, protože Prachatice čekají již příliš dlouho a nutně tuto přeložku potřebují. Transfer do vyšších priorit mi byl přislíben.

I z tohoto důvodu jsem moc ráda za zvyšující se naději, že se dočkáme kvalitního silničního propojení z Prachatic bez velkého převýšení směrem na České Budějovice, Písek, apod. Tuto komunikaci ocení především řidiči v zimním období, protože se zvýší jejich bezpečnost i komfort jízdy tím, že se vyhnou terénnímu převýšení v kopcích u Žernovic a Starých Prachatic u hřbitova. Uleví se občanům osad Ostrov a Staré Prachatice, ve Vodňanské ulici v Prachaticích a zároveň se sníží provoz na kruhovém objezdu u autobusového nádraží. To zvýší bezpečnost chodců, kteří migrují na přechodech v okolí kruhového objezdu. Určitě přivítají tuto změnu i občané Vitějovic, že se zde zklidní doprava z pohledu hluku a exhalátů z motorů dopravních prostředků.

Pokud se přeložka zrealizuje v brzké době a já věřím, že ano, tak se jednoznačně sníží tranzitní doprava přes naše město. Máme šanci žít v kvalitnějším životním prostředí, protože negativní projevy hluku a exhalátů z dopravy budou nižší. Potřebujeme to také díky klimatickým změnám, protože i zde začíná být problém s nedostatkem pravidelného deště, který by promýval vzduch v naší kotlině, očisťoval by ho od prachových částic všech velikostí, včetně různých chemických látek, které jsou v ovzduší díky dopravě. Všem nám, obyvatelům města, přeji kvalitnější životní prostředí v Prachaticích bez nadměrného hluku, prachu, chemických látek z dopravy a věřím, že budeme všichni zdravější.

RNDr. Jana Krejsová, členka rady města 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…