Návštěvníci pohádkového Jičína šlapali pro dobrou věc a trhli rekord

09.09.2016 7:28

Východočeský Jičín opět hostí multikulturní festival pro děti i dospělé Jičín – město pohádky. Až do neděle čeká na návštěvníky bohatý program v podobě tvůrčích dílen, pouličních divadélek, koncertů, jarmarků, přehlídek a dalších pohádkových zážitků. Ve čtvrtek měli navíc pohádkově naladění návštěvníci možnost podpořit dobrou věc v rámci Charitativní akce Nadace ČEZ Pomáhej pohybem. Na speciálních dobročinných kolech šlapali pro neziskovou organizaci Kamarád Jičín a Nadační fond Jičín – město pohádky.

Návštěvníci pohádkového Jičína šlapali pro dobrou věc a trhli rekord
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Tématem letošního 26. ročníku s podtitulem CIRK je novodobý cirkus, a tak na středečním zahájení nechyběli akrobati, klauni, bubeníci a kejklíři. Malí i velcí účastníci se často ještě v originálních maskách po průvodu rozutekli například do místního zámku na muzikálové vystoupení, Biografu Český ráj, Masarykova divadla nebo na soutěž autorského básnictví a slavnostní zahájení ve farní zahradě, aby první festivalový den zakončili ještě nevšedním zážitkem z často dechberoucích vystoupení.

Ani druhý festivalový den na tempu nezvolnil a kromě tvůrčích dílen, pohádkových zastavení, akrobatických show nebo hudebních koncertů dorazila na Valdštejnovo náměstí také dobročinná kola Nadace ČEZ. Jako obvykle měl každý zájemce možnost strávit na našem kole jednu minutu a pokusit se vyšlapat co nejvyšší částku pro vybranou organizaci. Pohádková atmosféra vytěžila pohádkových téměř sto tisíc korun, které si rozdělily Nadační fond Jičín – město pohádky a místní organizace věnující se lidem se zdravotním postižením Kamarád Jičín z.s

Výtěžek z charitativní akce poslouží na nákup interaktivní tabule

Hlavní náplní Nadačního fondu Jičín – město pohádky je organizace a realizace multikulturního festivalu Jičín – město pohádky, který je znám téměř v celé České republice a dětem i dospělým nabízí týdenní vyžití v pohádkovém světě za doprovodu výjimečných kulturních i sportovních vystoupení a výkonů. „Letošní ročník má podtitul CIRK, což je novodobý cirkus bez drezúry zvířat zaměřený na cirkus v divadle, divadlo v cirkuse, akrobacii a celkově na pouliční umění. Rádi bychom neustali v nápaditosti, rozsahu ani dosahu festivalu ani v následujících ročnících, výtěžek z akce Pomáhej pohybem v hodnotě 50 628 Kč tak využijeme právě na organizaci toho příštího, kde bychom rádi dali příležitost k prezentaci místním školám, školkám, ZUŠ a stacionářům,“ řekl Dominik Malý z NF Jičín – město pohádky. Kromě pravidelného pořádání festivalu se Nadační fond snaží své aktivity rozšiřovat, pořádá výlety do Českého ráje pro školy, školky, dětské tábory, rodiny s dětmi aj.

Nestátní nezisková organizace Kamarád Jičín z.s. podporuje osoby s handicapem a znevýhodněními na území východních Čech. Poskytuje sociální služby denního stacionáře a sociální rehabilitace, a podporuje tak lidi se zdravotním postižením v rozvoji jejich samostatného života a soběstačnosti. Usiluje především o rozšiřování možností jejich uplatnění na běžném trhu práce a zajištění samostatného bydlení. „Výtěžek z charitativní akce Nadace ČEZ v hodnotě 50 411 korun využijeme na nákup interaktivní tabule pro naše klienty. Ta dokáže usnadnit nácvik běžných činností při každodenní práci a účinně rozšiřovat a upevňovat jejich stávající znalosti. Konkrétně tabuli využijeme při zvyšování finanční gramotnosti u lidí s mentálním postižením, kteří častokrát neznají hodnotu peněz, ani základní hospodaření s finančním rozpočtem v běžné domácnosti,“ sdělil Jiří Jílek, ředitel organizace Kamarád Jičín, který pozitivní vliv nové pomůcky spatřuje například i v možnostech zlepšování koordinace pohybů a jemné motoriky a smysluplného využívání volného času klientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…