Nejlépe třídí odpady obyvatelé Jihlavy

16.06.2017 17:32

V Hradci Králové vyhlásili 13. ročník soutěže „O křišťálovou popelnici“. Putovní cenu si tentokrát převzali zástupci Jihlavy. Kromě křišťálové popelnice město získalo i šek na 150 tisíc korun. Odměna je určena na další zkvalitnění nakládání s odpady.

Nejlépe třídí odpady obyvatelé Jihlavy
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Systematické aktivity jihlavské radnice v oblasti nakládání s odpady se projevují především v praxi, kdy se zřetelně daří zvyšovat množství vytříděného odpadu a naopak snižovat množství odpadu uloženého bez užitku na skládku. Cena je poděkováním všem, kdo se na dobrých výsledcích podílí ať už na radnici nebo ve svozové společnosti, ale především jihlavské veřejnosti, která se zodpovědně staví k otázkám životního prostředí,“ uvedl primátor města Jihlavy Rudolf Chloupek, který cenu za město přebíral.

V celostátní soutěži jsou obce hodnoceny podle dosažených výsledků a míry aktivity v oblasti nakládání s komunálním odpadem. Klíčovým kritériem je pak tříděný sběr využitelných odpadů. Vyhlašování ceny probíhá v rámci konference Odpady a obce, která se letos konala už poosmnácté.

Třídění bioodpadu a upravený svoz překreslily grafy

Zásadním krokem Jihlavy bylo upravení intervalů svozu odpadu a zavedení celoplošného svozu bioodpadu, který obyvatelé rychle přijali - patřičný odpad začali ukládat do hnědých nádob. V roce 2016 do černých popelnic na směsný odpad pak uložil každý obyvatel Jihlavy průměrně 143 kilogramů směsného odpadu, což je o 21 kilogramů méně než v předchozím roce.

To se projevilo i ve snížení množství směsného odpadu vyvezeného do skládky - ve srovnání s rokem 2015 bylo na skládku v Henčově uloženo o 1.100 tun odpadu méně. Opačná byla samozřejmě čísla z kompostárny - zatímco v roce 2015 se  do kompostárny navezlo 590 tun, loni to bylo více než dva tisíce tun bioodpadu. Dalším zajímavým efektem zavedených novinek bylo i zvýšení množství vytříděného plastu, papíru a skla. V přepočtu na obyvatele narostlo množství vytříděných odpadů o 31 kg na 112 kg za rok.

Jihlavská radnice má od poloviny roku 2014 pro občany úspěšný motivační program, ve kterém je zapojeno před 20 tisíc obyvatel. Členové domácnosti, které si buď sníží frekvenci svozu popelnice, nebo pravidelně přinášejí na sběrný dvůr patřičné odpady, mají slevu 75 korun na poplatku za svoz odpadu, který je aktuálně 680 korun.

Potřebné informace o odpadech najdou nejen obyvatelé města na městském webu www.odpadyjihlavy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.