Nezaměstnaným pomůžeme s obnovením pracovních návyků, říká starosta Vsetína Čunek

01.10.2015 12:16

Pomoci dlouhodobě nezaměstnaným s obnovením pracovních návyků chce vedení vsetínské radnice.

Nezaměstnaným pomůžeme s obnovením pracovních návyků, říká starosta Vsetína Čunek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Rozhodlo se tak využít státem podporovaného programu s názvem Veřejně prospěšné práce, protože mzdové náklady, až do výše 14 tisíc korun, včetně povinných odvodů hradí stát prostřednictvím úřadu práce. V současné době tak město Vsetín zaměstnává ve své příspěvkové organizaci Technické služby Vsetín již 42 osob a starosta Jiří Čunek chce tento počet co nejdříve ještě navýšit.

Krásnější Vsetín, to je každodenní pracovní heslo 42 pracovníků, kteří se podílejí na ručním úklidu města. Jejich úkolem je zlepšit prostředí, vzhled a čistotu ve Vsetíně. Hlavní náplní osob zaměstnaných na veřejně prospěšné práce je tak čištění chodníků, úklid autobusových zastávek, pletí veřejné zeleně, úklid černých skládek včetně úklidu břehu řeky Bečvy a přilehlých potoků.

Podle vsetínského starosty Jiřího Čunka je cílem této aktivity napomoci oběma skupinám lidí - těm, co práci ztratili a nemohou ji získat,  i těm, kteří se ji ani nesnaží hledat. „Jedna polovina těchto osob ztrácí jiskru a motivaci právě proto, že práci nemá a chtěla by ji. Druhá část nezaměstnaných si pak na to, že práci nemá, už zvykla a dělá vše proto, aby už nikdy pracovat nemusela. Tito lidé si zvykli na zahálčivý život, jenom vysávají sociální dávky a tím dávají špatný příklad svým dětem,“ připomněl problémy, které dlouhodobá nezaměstnanost pro společnost přináší, starosta Jiří Čunek a pokračoval: „Tomu zamezíme tím, že pokud pracovník do práce nechodí, či si neplní pracovní povinnosti, vyhodíme ho a on ztratí nárok na veškeré sociální dávky.“

Že projekt má smysl a občané Vsetína vnímají pracovníky ve žlutých vestách s označením VPP na zádech pozitivně,  potvrzuje Jana Zvoníčková  technických služeb: „Na začátku května, kdy jsme přijali první pracovníky, jsme se setkávali s negativními ohlasy na zaměstnávání těchto lidí. V současnosti se od občanů dostavuje pochvala, za jejich vykonanou práci,“ uvedla. Podle jejích slov také pracovníci zaměstnaní na veřejně prospěšné nemají problém s docházkou a většina jich i projevuje zájem o prodloužení smlouvy. „Je ale stále vidět, že pracovní návyky u některých zatím chybí,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…