Nová páteřní stoka A v Říčanech má větší kapacitu a zamezuje přepadům odpadních vod do okolí

23.05.2016 15:01

Druhá etapa rekonstrukce hlavní kanalizační stoky v Říčanech doběhla na jaře úspěšně do cíle!

Nová páteřní stoka A v Říčanech má větší kapacitu a zamezuje přepadům odpadních vod do okolí
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Během více než roční rekonstrukce v lokalitě Pod Lihovarem došlo ke zvýšení kapacity kanalizace, zpevnění úseku vodoteče a vybudování dvou retenčních nádrží o celkovém objemu 450 m3. Na místě u Kozinovy ulice plánuje město vytvořit relaxační zónu. Ve hře je několik návrhů, o vítězném projektu rozhodnou občané města v hlasování Řídím Říčany.

„Můžeme si odškrtnout další z velkých problémů. V roce 2010, když jsem nastoupil na radnici, tak jsem napsal, že na některé starosty vypadávají po předchozím vedení kostlivci, mě zatopily splašky. Největší problém páteřní stoky A je vyřešen,“ popisuje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Časy, kdy potokem pod naším městem plavaly kusy toaletního papíru, jsou doufám za námi.“

V místech, kde protékají odpadní vody z 60 % území města, docházelo totiž ještě v roce 2011 k častým únikům splašků do přírody. Hlavní kanalizační stoka byla v havarijním stavu, potrubí bylo netěsné, s vypadlými střepy a v některých místech i rozrušené kořeny stromů. Hlavním problémem byla nedostatečná kapacita trubek, kdy při sebemenším dešti či ve špičkách z hlediska vypouštění odpadních vod, přetékala odpadní voda ven z kanalizačního systému. Se zásadní rekonstrukcí tak město nesmělo otálet.

„Kanalizace byla v tomto úseku vybudována na počátku 70. let. Rozvoj Říčan přinesl i zvýšení počtu napojených nemovitostí na kanalizaci a tím výrazně změnil ředicí poměry vod přepadlých v odlehčovacích komorách při srážkových událostech. Tím docházelo ke zhoršování stavu kvality vody v Říčanském potoce, což výrazně pociťovaly i obce a města na toku potoka pod Říčanami,“ popisuje Monika Burešová z oddělení investic.

Modernizace probíhala ve dvou etapách. V rámci první etapy v roce 2013 došlo k výstavbě dvou odlehčovacích komor u křižovatky ulic 17. listopadu a Pod Lihovarem, které zabraňují přetékání odpadních vod do okolí. Minulý rok město odstartovalo druhou fázi oprav, kdy vznikly kanalizační řad s větším objemem a dvě velké retenční nádrže. Zrekonstruovaný úsek vede od ulice Jelení směrem od čistírny odpadních vod pod ulici Říčanskou, podél benzínové pumpy a dále podél potoka až k nově vybudovaným retenčním nádržím u ulice Kozinova.

„Zvýšení kapacity potrubí z 300 mm na 500 mm, vybudování retenčních nádrží a celková rekonstrukce odlehčovacích komor výrazně snižuje četnost a především objemy přepadlých vod z jednotné kanalizace na odlehčovacích komorách. Současně zabezpečuje, že ředící poměry přepadlých objemů jsou mnohem příznivější, než byly před rekonstrukcí,“ připomíná Monika Burešová s tím, že oprava přinese především lepší kvalitu vody v Říčanském potoce a zabrání opakování havarijních situací.

Stavební práce zajišťovala společnost Porr a.s, která vyhrála ve veřejné soutěži s nejnižší nabídkovou cenou přes 30 milionů korun.

Relaxační park Kozinova

Plocha u Lihovaru je podle vedení města ideální pro odpočinkový park se stromy, zelení, květinami a vycházkovými cestami. Možností je ale na louce mezi ulicí Kozinova a nákupní zónou ještě víc. Vypracování projektové studie v pěti variantách nyní zajišťuje společnost C.H.S. Praha s.r.o., která vyhrála veřejnou zakázku za necelých 190 tisíc korun. Všechny návrhy musí obsahovat izolační zeleň a spojovací cestičky, varianty se budou lišit zaměřením nebo kreativními návrhy projektanta. O vítězném návrhu poté rozhodnou občané v elektronickém hlasování Řídím Říčany.

K zahájení prací v budoucím parku by mohlo dojít již na jaře příštího roku. Do té doby je však potřeba vyřešit majetkoprávní vztahy, protože některé pozemky nejsou v majetku města. Náklady se odhadují na cca 9,5 milionů korun s tím, že celková cena se může změnit díky potřebám města či občanů a především veřejnou soutěží na zhotovitele. Město hodlá s projektem soutěžit o podporu z evropských dotačních programů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …