Nový Jičín: Bronzového Laudona zaplatí sponzor

26.05.2017 11:36

K 300. výročí narození generála Laudona nechává Nový Jičín vyrobit bronzovou bustu vojevůdce s pamětní deskou. Umělecké dílo bude umístěno na dům číslo 29 na Masarykově náměstí, kde v roce 1790 polní maršál zemřel, a nahradí stávající bustu z epoxidu. Výtvor z tvrzené pryskyřice totiž začíná působením povětrnostních vlivů praskat. Zhotovení bronzové kopie bude stát 200 tisíc korun a vedení města se podařilo zajistit na celou částku sponzorský dar.

Nový Jičín: Bronzového Laudona zaplatí sponzor
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

„V letošním roce si připomínáme 300. výročí narození Gideona Laudona a v rámci zářijové Slavnosti města bude v Novém Jičíně odhalena pamětní deska s jeho bronzovou bustou. Bude mít podobu stávajícího sochařského díla Saši Zahradníka, které bylo na Laudonův dům instalováno u příležitostí 200. výročí úmrtí vojevůdce v roce 1990. Výměnu epoxidové busty za bronz si vyžádal čas. Jsem velmi ráda, že se nám podařilo na tuto výměnu získat finanční prostředky od sponzora, a to od společnosti CTP Property IV, s.r.o., Humpolec. Navíc máme od této společnosti na rok 2018 přislíben další peněžní dar. Opět ve výši 200 tisíc korun, a to na úpravu zeleně při plánované rekonstrukci takzvaného Laudonova náměstíčka, které sousedí s návštěvnickým centrem,“ uvedla místostarostka Nového Jičína Blanka Faluši.

Původní busta z dílny Saši Zahradníka bude umístěna do stálé expozice Generál Laudon v Návštěvnickém centru Nový Jičín. Expozice byla ve třetím nadzemním podlaží domu, ve kterém maršál zemřel, a kde dnes sídlí návštěvnické  centrum, otevřena v prosinci 2014. Jeho součástí je i dioráma bitvy u Domašova, celorepublikový unikát s více než pěti sty cínových vojáčků, desítkami jízdních vozů a koní.

„S Novým Jičínem je Laudon spjat díky tomu, že zde svedl svůj poslední boj v domě na náměstí, který nese jeho jméno. Znovuodhalením busty v rámci Slavnosti města dojde ke zvýšení kulturního vnímání této významné osobnosti a stává se prvkem, který generuje další možnosti pro rozvoj cestovního ruchu ve městě i celém regionu,“ doplnila vedoucí návštěvnického centra Radka Bobková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…