Nový Jičín: Město opravilo historicky cenné budovy

23.11.2017 7:34

Nový Jičín opravil jednu z nejhodnotnějších staveb na území města, dům ze 16. století zvaný Stará pošta.

Nový Jičín: Město opravilo historicky cenné budovy
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Renesanční budova z roku 1563 má novou fasádu, stavební zásahem prošla i střecha, krovy a klempířské prvky. V interiéru se sanovaly omítky, repasovaly se podlahy, dveře a okna, v podkroví se okna měnila za nové. Nad rámec původních plánů se musely staticky zajistit čelní pilíře budovy. Rekonstrukce přišla na necelé 3,2 milionu korun, téměř 700 tisíc korun pokryje dotace z ministerstva kultury.

Dům na Masarykově náměstí, který nechal v 60. letech 16. století postavit purkmistr Ondřej Řepa, je do dnešních dnů téměř v původním stavu. „Zásadní rekonstrukce proběhla akorát v 70. letech 20. století, kdy byly v podkroví zřízeny kancelářské prostory. Dnes v této budově sídlí Městské kulturní středisko, jehož součástí je výstavní síň Stará pošta, klub Galerka nebo Coffeemusicbar,“ řekl Michal Hub z odboru majetku, rozvoje a investic novojičínské radnice.

Oprava památkově chráněného objektu probíhala za provozu kulturního zařízení. „Po odkrytí zdiva se bohužel zjistil nevyhovující stav ocelových výztuží pilířů. Statik navrhl nahrazení výztuží ocelovými pruty. Ty se musely zasunout do vodorovných frézovaných drážek a vrtů. Dále byla provedena lokální dozdívka chybějícího zdiva a vnitřní zpevnění tlakovou injektáží,“ dodal Hub.

Další cennou stavbou, která prošla stavebním zásahem, je budova na Divadelní ulici 1, ve které sídlí městský úřad. Z fasády se odstranily trhliny, omítka a střecha se natřely. Sousoší s atikou a vstupní portál z Tyršovy ulice byly restaurovány. Město za stavební práce zaplatilo téměř 5,7 milionu korun, 350 tisíc uhradila dotace Moravskoslezského kraje.

„Poměrně rozložitá a členitá budova byla postavena na konci 19. století podle návrhu vídeňského architekta Otto Thienemanna. Některé interiérové prostory jsou vyzdobeny malbami Eduarda Veitha. V budově na Divadelní ulici 1 v minulosti sídlil krajský soud a okresní hejtmanství,“ řekla Barbora Kaštovská z odboru školství. Také tato rekonstrukce probíhala za provozu úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…